Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een

Water-Water Warmtepomp

Naast de waterpompen voor particulieren is de water-water warmtepomp juist een warmtepomp soort dat meer geschikt is voor de grootverbruikers zoals bedrijven. Deze water-water warmtepomp is dus wat duurder dan de andere warmtepompen. Er zijn verschillende types water-water warmtepompen beschikbaar en hieronder gaan we er een aantal doornemen om te kijken welk type het best past bij jouw situatie.

Wat doet een water-water warmtepomp precies?

Een water-water warmtepomp is ervoor gemaakt om de warmte uit water te halen of juist door middel van water warmte uit de grond te halen. De grootte van de warmtewisselaar zorgt voor de hoeveelheid rendement die een installatie bevat. In dit geval geldt de regel: hoe groter de installatie, des te beter het rendement ervan is.

Maar welke types water-water warmtepompen zijn er dan beschikbaar?

Goede vraag! Er zijn vier verschillende types water-water warmtepompen die we hieronder gaan bespreken.

De ideale oplossing als er een waterbron naast het pand ligt.

De eerste variant van een water-water warmtepomp is afhankelijk van de locatie van een pand. Deze variant maakt namelijk gebruik van een meer of rivier, dus om dit type warmtepomp toe te passen is het wel vereist dat een van deze twee waterbronnen naast het pand ligt. Het werkt bij dit type als volgt: er wordt water uit een meer of rivier gepompt, dat water gaat vervolgens door de waterpomp heen. Nadat de warmte uit het water wordt gehaald zal het water terug in de waterbron gepompt worden. Dit wordt een open systeem genoemd. Het grote voordeel van dit systeem is dat er geen waterput geboord hoeft te worden, wat bij de andere types wel vereist is. Maar daartegenover staat, zoals al eerder genoemd, dat deze variant alleen toegepast kan worden als het pand naast een rivier of meer ligt.

pro tipVindy PRO tip: Het rendement is vrij hoog als de water-water warmtepomp gebruik maakt van een rivier of meer. Wist je dat dit komt doordat het water in de winter niet compleet dichtvriest? Ligt het pand dus aan het water, dan is dit zeker een warmtepomp soort dat voor jou geschikt is.

Geen waterbron? Dit is het alternatief!

Een andere variant van een water-water warmtepomp is het type waarbij er gebruik wordt gemaakt van een grondwarmtewisselaar. Hierbij is er zowel een horizontale als een verticale variant beschikbaar.

Bij een horizontaal gelegen grondwarmtewisselaar komen er buizen te liggen onder de tuin van het pand. Deze buizen worden vaak op een diepte gelegd tussen de 0,5 en 2 meter van het grondoppervlak. Deze water-water warmtepomp soort heeft wel een nadeel, namelijk dat het rendement bij flinke vorst sterk verminderd wordt.

De grondwarmtewisselaar kan ook verticaal geplaatst worden. Bij dit type water-water warmtepomp wordt er een put geboord waarbij de diepte afhankelijk is van de oppervlakte dat verwarmt moet worden. Vervolgens wordt er een systeem van U-vormige pijpen in de put geplaatst waar het water doorheen vloeit. Het water dat door de pijpen stroomt wordt opgewarmd door de omgevingswarmte van onderliggende grondlagen. Hierbij wil je voorkomen dat de grond uitgeput raakt. Daarom is het belangrijk dat de installatie de juiste afmetingen heeft. Wordt dit niet goed gedaan, dan zal het rendement van de installatie vele malen minder zijn. Beide grondwarmtewisselaars bestaan uit een gesloten systeem.

pro tipVindy PRO tip: Als je wilt voorkomen dat de installatie een minder rendement heeft, kan je de ISSO 73 norm gebruiken om te bepalen welke lengte de juiste is voor jouw specifieke situatie. Vraag een specialist voor hulp bij deze norm.

Warmte uit het grondwater putten

De laatste variant van een water-water warmtepomp is de variant waarbij er warmte uit het grondwater geput wordt. Deze variant bestaat uit twee putten, waarbij men uit de ene put warme grondwater naar boven pompt. De andere put wordt als dumpplaats gebruikt voor het koude water, aangezien het verboden is om het koude water in het riool te pompen.
Mede doordat er twee putten geslagen moeten worden liggen de kosten voor deze variant wat hoger dan de vorige types water-water warmtepompen. Daartegenover staat dan weer het hoge rendement dat met deze variant gehaald kan worden.

Water-Water warmtepomp offerte via Vindy: zó geregeld!

Wil je jouw pand of woning voorzien van een comfortabele temperatuur? Dan is een water-water warmtepomp iets voor jou! Door gratis water-water warmtepomp offertes aan te vragen kan je via Vindy flink besparen op de kosten. Door deze te vergelijken kan de besparing oplopen tot wel 40% van de aanschaf- en installatiekosten!

Plaats ook jouw klus Besparen tot 40%!

Warmtepompen klusinfo

Lees het in de vraagbaak.

Laat ons je helpen! We hebben hele gave artikelen geschreven die je kunnen helpen bij doe-het-zelf klussen rondom warmtepompen!


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Vragen

Dat mag altijd.

Nou, wij zorgen ervoor dat je kunt besparen op klusjes, geïnspireerd raakt door de mooiste projecten of praktische informatie kan inlezen!

Op onze website vind je klusjes in de categorieën 'in huis', 'in tuin', 'bouw' en 'energie'. Voor alle klusjes in en rond je huis kun je gratis offertes opvragen. Door te vergelijken krijg je altijd de beste prijs!

Jazeker! Je vraagt altijd kosteloos offertes op. Maximaal 6 bedrijven zullen vervolgens contact met je opnemen en een prijsofferte uitbrengen. Zit er niets tussen? Even goede vrienden! Er is al zoveel verplicht in het leven: dit gelukkig niet!