Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een

Grond-Water Warmtepomp

De grond-water warmtepomp, ook wel 'geothermische warmtepomp' genoemd, wordt gebruikt als warmtebron voor de energie in huis of pand. Het onderscheid tussen de verschillende grond-water warmtepompen zit 'm in de captatienet. Dat is een buizenstelsel onder de grond in de tuin. Deze wordt ingegraven op 1,5 tot 2 meter diepte.

2 verschillende soorten grond-water pompen:

  • Verticaal captatienet
  • Horizontaal captatienet

De grond van de tuin - met name de ruimte - bepaalt met name welke van de 2 varianten geschikt is.

pro tipVindy PRO tip: Houd er rekening mee dat het captatienet, de netwerk aan buizen in de tuin, niet betegeld mogen worden met bijv. bestrating. De warmte van de zon wordt anders tegengehouden. Ook bomen en struiken mogen niet boven het buizenstelsel worden aangebracht. Bedenk dus goed of hier ruimte voor is.

De soorten grond-water warmtepompen

Er kan dus gekozen worden voor een warmtepomp met een horizontaal of verticaal captatienet. Maar welke kies je dan? Of beter gezegd: welke is er mogelijk? Dat is allemaal afhankelijk van de type grond, de ruimte en het verloop van de tuin.

Warmtepomp met verticale captatie

De verticale captatie warmtepompen behalen het hoogste rendement in tegenstelling tot de horizontale. Ook is er bij de verticale constructie minder oppervlakte grond nodig in de tuin, dat is direct ook het grootste voordeel en met name prettig als je al niet zo'n grote tuin hebt en eigenlijk niet te veel grond kan missen. De passieve koeling is - in tegenstelling tot wat veel mensen denken - wel degelijk mogelijk bij de verticale grond-water warmtepomp. Sterker nog: deze is beter dan bij de horizontale!

Natuurlijk heeft een warmtepomp met verticaal captatienet ook nadelen. Zo zijn putboringen - die steeds plaatsvinden om de 6 tot 7 meter tussen de geothermische boringen - niet altijd mogelijk. Vereist is tevens een goede lekdichtheid door de aanwezigheid van glycol. Dit kan de vakman van te voren berekenen. Niet alle tuinen of grondsoorten voldoen hieraan. Ook is de aanschaf van een verticale warmtepomp duurder dan de horizontale.

Warmtepomp met horizontale captatie

Dan de horizontale. Dat is een bodem/water warmtepomp waarbij de tuin als warmtebron dient. Tussen de 65 cm tot 2 m zal de captatie, een buizennetwerk, worden ingegraven. De horizontale warmtepomp vereist dus wel veel grond, zoals een grasveld of een groot stuk onbewerkt land. Door de buizen van de captatie zullen vloeistoffen gaan stromen die de warmte als het ware uit de grond gaat trekken. Veel zon en regen zullen ervoor zorgen dat de warmteafgift verhoogd wordt.

Het grootste voordeel van een horizontale captatie warmtepomp is dat het eigenlijk geen onderhoud vergt. Een passieve koeling is daarnaast altijd mogelijk. Een horizontale behaalt niet zo'n hoog rendement als een verticale, maar uiteraard meer dan genoeg! De horizontale grond-water warmtepomp is dan ook veruit de meest populaire in aanschaf en installatie.

Uiteraard kent het ook nadelen. Zo is er ook bij een horizontaal captatienet - maar goed, dat is ook bij de verticale - veel ruimte nodig in de tuin of op de grond. Hoewel de horizontale voordeliger is dan de verticale blijft ook dit een grote investering. Uiteraard relatief: het levert je goedkopere energie op!

Maar hoe groot wordt zo'n horizontaal captatienet dan?

Dat is een goede vraag en zal afhankelijk zijn van enkele factoren die van te voren in kaart gebracht dienen te worden. Zo wordt de grootte van de captatie bepaalt aan de hand van de grondsoort. Welke samenstelling heeft het? Wat is het vochtgehalte in de grond? Dieper graven voor een nattere grond betekent vaak direct hogere kosten voor het installeren van de pomp. Ook bepalend is de aankoop van de warmtepomp zelf: welk type heb je gekocht en is die wel geschikt?

pro tipVindy PRO tip: Koop nooit zomaar een grond-water warmtepomp, ook niet tweedehands. Het kan zomaar zijn dat de type grond van jouw tuin een heel andere soort pomp vereist.

Opbrengst en rendement grond-water warmtepomp

Gemiddeld bedraagt de opbrengst van een geothermische horizontale grond-water warmtepomp zo'n 30 W/m². Uitgaande van een woning of pand van c.a. 250 m² heb je ongeveer 300 m² aan grondoppervlakte nodig. Omdat de buizen - van zo'n 65 cm tot 2 m - onder de grond liggen, is de C.O.P. heel erg afhankelijk van het seizoen zelf. Bij veel zon, bijvoorbeeld in de zomer, is het rendement maximaal. Dit neemt weer sterk af in de winterperiode of bij veel koude regen en temperaturen.

pro tipVindy PRO tip: Heb je niet veel grondoppervlakte beschikbaar? Verdiep je dan met name in de verticale captatie warmtepomp. Die is wel wat duurder dan een horizontale, maar een beter alternatief in jouw situatie!

Type grond en ontrekkingsvermogen

Voor de installatie van een grond-water warmtepomp wordt altijd bekeken en berekend wat voor een soort grond je in de tuin hebt. Aan de hand hiervan wordt ook het "ontrekkingsvermogen" bepaald. Uit eerdere warmtepomp installatie cases kunnen we ongeveer de volgende schattingen per grondsoort maken:

  • Vocht + Leem = 22-32 W/m²
  • Droog + Zand = 11-17 W/m²
  • Droog + Leem = 18-24 W/m²
  • Vocht + Zand = 13-21 W/m²

pro tipVindy PRO tip: Boor je dieper dan 50 meter in de grond? Dan ben je verplicht dit te melden bij je gemeente en een vergunning aan te vragen. Tot 50 meter is "vrij".

Grond-Water warmtepomp offerte via Vindy: zó geregeld!

Toe aan voordeligere energie en warmte? Overweeg dan een grond-water warmtepomp. Zowel op de aanschaf van de warmtepomp zelf als de installatiekosten kan je tot wel 40% besparen via Vindy. Je kan namelijk meerdere offertes gratis vergelijken en uiteindelijk tot wel 40% besparen!

Plaats ook jouw klus Besparen tot 40%!

Warmtepompen klusinfo

Lees het in de vraagbaak.

Laat ons je helpen! We hebben hele gave artikelen geschreven die je kunnen helpen bij doe-het-zelf klussen rondom warmtepompen!


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Vragen

Dat mag altijd.

Nou, wij zorgen ervoor dat je kunt besparen op klusjes, geïnspireerd raakt door de mooiste projecten of praktische informatie kan inlezen!

Op onze website vind je klusjes in de categorieën 'in huis', 'in tuin', 'bouw' en 'energie'. Voor alle klusjes in en rond je huis kun je gratis offertes opvragen. Door te vergelijken krijg je altijd de beste prijs!

Jazeker! Je vraagt altijd kosteloos offertes op. Maximaal 6 bedrijven zullen vervolgens contact met je opnemen en een prijsofferte uitbrengen. Zit er niets tussen? Even goede vrienden! Er is al zoveel verplicht in het leven: dit gelukkig niet!