Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een

Parket leggen

Parket leggen in de woning is een klus die veel mensen liever uitbesteden aan een professionele vloerder, dan zelf aanpakken. Logisch ook, want zelf parket leggen is niet zo eenvoudig als het lijkt, zeker als je dit voor het eerst zelf wilt gaan doen. Door het parket te laten leggen door een vakman ben je er van verzekerd dat de vloer optimaal wordt gelegd en voorkom je dat er tijdens het leggen van de parketvloer bijvoorbeeld beschadigingen optreden. Voor de doe-het-zelvers die toch liever zelf aan de slag gaan met het leggen van parket schreven wij dit artikel over een parketvloer leggen.

Parket leggen

Voordat we je uitleggen hoe het parket leggen in zijn werking gaat, willen we duidelijk het verschil maken tussen parket leggen, laminaat leggen en een houten vloer leggen. Hier bestaat namelijk nog wel eens onduidelijkheid over en om te voorkomen dat je op voorhand verkeerde keuzes maakt is het goed om de verschillen tussen de diverse vloeren te kennen.

Parket vs laminaat

Zo op het oog lijken parket en laminaat vloeren identiek aan elkaar. Er zijn echter wezenlijke verschillen die vooral tot uiting komen in de look, samenstelling en levensduur.

Laminaatvloeren bestaan bijvoorbeeld altijd uit 4 lagen. Zo is er de balanslaag, de kernlaag, de decoratieve laag en de bovenlaag. De decoratieve laag bepaalt de uitstraling van het laminaat en bestaat uit bedrukt gelamineerd papier. De bovenlaag die hierop wordt geplaatst bepaalt de duurzaamheid van de vloer.

Parketvloeren bestaan uit houten planken en zijn te onderscheiden in 2 soorten:

 • Meerlagig samengesteld parket - Enkel de toplaag bestaat uit 'edelhout' waardoor je uit 1 boom veel meer parketvloeren kunt halen.
 • Massief parket - Deze bestaat uit veel meer 'edel' hout en is daardoor minder ecologisch. Deze vorm van een parketvloer wordt overigens steeds minder gebruikt.

De duurzaamheid van een laminaatvloer wordt dus bepaald aan de hand van de bovenlaag, waarbij bij een parketvloer de gebruikte houtsoort van invloed is op de levensduur van het parket. Uiteraard is een parketvloer te 'repareren' bij slijtage vanwege het gebruikte hout in het parket. Laminaat kan niet gerepareerd worden en zal dan ook in zijn geheel vervangen moeten worden indien de vloer 'op' is.

Als laatste verschil is er nog de uitstraling van de vloer. Tegenwoordig maakt de techniek het mogelijk om laminaat te bedrukken met vrijwel iedere gewenste print. Met laminaat kun je dus alle kanten uit, al is de houten look verreweg het populairst. Deze benadert parket goed, maar is dus niet helemaal hetzelfde. Een parketvloer is ook beschikbaar in tal van verschillende dessins waarbij de gebruikte houtsoort van invloed is op de uitstraling van het parket. Een parketvloer heeft doorgaans altijd een warme uitstraling.

Parketvloer vs houten vloer

Het verschil tussen laminaat en parket is al moeilijk te zien en de verschillen tussen een houten vloer en een parketvloer zijn al helemaal moeilijk op te merken. Beiden zijn namelijk (compleet) vervaardigd van hout. Toch zijn er wel verschillen te benoemen waarbij het vooral om prijsverschil en duurzaamheid gaat.

Beide vloeren hebben als grote voordeel dat ze duurzaam zijn, eenvoudig gereinigd kunnen worden en te repareren zijn wanneer er beschadigingen optreden aan de vloer. Ook zul je beide vloeren periodiek moeten oliën of in de was moeten zetten om ze in optimale conditie te houden.

De duurzaamheid van zowel de parketvloer, als de houten vloer is afhankelijk van de verkozen houtsoort. Er zijn houtsoorten die gemakkelijk 40 tot 60 jaar meegaan, zowel als parketvloer als als houten vloer.

Het belangrijkste verschil ziet men terug in de prijs. Parketvloeren zijn over het algemeen iets voordeliger in aanschaf dan houten vloeren. De verkozen houtsoort en het soort parket (massief of meerlaags) zijn daarbij de grootste punten waarop de uiteindelijke kostprijs wordt bepaald.

pro tipVindy PRO tip: Parketvloeren bestaan uit hout. Hout is een natuurproduct en is dus onderhevig aan factoren van buitenaf. Zo krimpt het hout bij koud weer en zet het uit bij warm weer. Bij de plaatsing van een parketvloer zul je hier dan ook rekening mee moeten houden. Een professionele vloerder is bedreven in het leggen van een parketvloer en weet dan ook precies hoeveel een vloer nog zal werken nadat deze gelegd is.

Stappenplan parketvloer leggen

Nu je de verschillen kent tussen de diverse vloeren is het tijd voor het stappenplan parket leggen. Zelf parket leggen is een mogelijkheid, maar hou er rekening mee dat de klus behoorlijk wat tijd kost en de nodige finesse vereist om tot een goed eindresultaat te komen. Tevens heb je kans dat je de vloer onverhoopt beschadigd tijdens de werkzaamheden, wat natuurlijk erg zonde zou zijn van de tijd en energie die je in de klus steekt. Zaken om rekening mee te houden en waar je een overweging in zal moeten maken: zelf aan de slag gaan of toch liever uitbesteden.

1. Voorbereiding

Allereerst heb je te maken met de ondergrond. Hierbij houden we rekening met de 2 meest voorkomende ondergronden:

 • Betonnen ondergrond
 • Houten ondergrond

Betonnen ondergrond

Wanneer je de parketvloer op een betonnen ondergrond gaat leggen zul je de ondergrond voor moeten bereiden. Verwijder alle uitsteeksels en overige loszittende delen. Werk oneffenheden weg en vul eventuele gaten op met mortel of cebar. Mocht deze klus te veel tijd in beslag nemen of onbegonnen werk zijn, egaliseer de vloer dan met behulp van egalisatie mortel.

Houten ondergrond

Het allerbelangrijkste bij een houten ondergrond is dat alle houtdelen goed vastzitten. Kom je losse planken tegen, zet deze dan vast met behulp van schroeven of spijkers. Zorg daarbij ook dat er nergens spijkers of schroeven uitsteken. Indien nodig verwijder je deze en vervang je ze voor nieuwe.

Oneffenheden in de ondergrond zul je vakkundig weg moeten werken middels schuren of schaven. Lukt dit niet, dan kun je er voor kiezen om spaanplaten in een halfsteensverband vast te schroeven op de ondergrond. Zorg er hierbij wederom voor dat de schroeven niet boven de spaanplaten uitsteken, maar met de kop onder het oppervlak komen te liggen.

pro tipVindy PRO tip: Als je de parketvloer toch door een professional laat leggen is het raadzaam om de ondergrond zelf alvast te prepareren. Dit scheelt weer in de uren die de vloerder berekent voor zijn diensten.

2. Bepalen van de ondervloer

Welke ondervloer je nodig hebt bij het leggen van de parketvloer is afhankelijk van de wijze waarop het parket wordt gelegd en wat voor soort parket je hebt gekozen. Massief houten vloerdelen worden bijvoorbeeld vaak verlijmd op spaanplaat waardoor een ondervloer niet nodig is.

Ben je van plan de parketvloer zwevend te leggen, dan gebruik je altijd een ondervloer. De ondervloer wordt doorgaans verkocht op een rol waarna je zelf de ondervloerdelen op maat knipt of snijdt. Vervolgens verbind je ze met elkaar middels aluminium tape. Veelal staat op de verpakking aangegeven hoe je deze precies moet gebruiken.

pro tipVindy PRO tip: Wanneer je in een appartement of bovenwoning een parketvloer wilt leggen, worden er vaak bepaalde eisen gesteld aan de ondervloer die er voor zorgen dat de onderburen geen geluidsoverlast ondervinden van je vloer. Let dan ook goed op of de ondervloer voldoende geluiddempend (en eventueel isolerend) is. Door een ondervloer te kiezen die tevens een dampdichte folielaag bevat voorkom je dat je deze laag later nog apart moet leggen.

3. Zwevend parket of vaste parketvloer

In de vorige alinea haalden we het al even aan en je zult hier van tevoren dus ook over na moeten denken. Leg je de parketvloer vast of leg je hem zwevend?

Bij een zwevende parketvloer komt het parket los op de ondervloer te liggen en bij een vaste parketvloer lijm je de vloerdelen direct op de ondergrond (zie hierboven de voorbereidingen voor een houten- en betonondergrond). Bij deze laatste methode maak je dus geen gebruik van een ondervloer. De manier van het leggen van het parket verschilt per methode en hier zul je dus ook rekening mee moeten houden als je zelf aan de slag gaat met het leggen van de parketvloer.

pro tipVindy PRO tip: Informeer altijd bij de verkopende partij of er speciale eisen worden gesteld aan het leggen van de parketvloer. Het is erg vervelend wanneer je hier pas achter komt tijdens het leggen van het parket. Voorkom altijd verassingen!

4. Acclimatiseren

Zodra je alle spullen hebt ingekocht en bepaald hebt of je de parketvloer zwevend of vast gaat leggen en in welk verband, zal het parket moeten acclimatiseren voordat de vloer gelegd kan worden. Doe je dit niet, dan heb je kans dat de vloer door de werking van het hout kan scheuren. De luchtvochtigheid in de ruimte waar de vloer gelegd gaat worden is doorgaans anders dan in de opslagruimte waar de parketvloer lag opgeslagen voordat je hem kocht. Hoe lang het acclimatiseren precies duurt is afhankelijk van het verschil in luchtvochtigheid, de periode van het jaar en de verkozen houtsoort.

Wanneer de vloer eigenlijk direct gelegd moet worden (bijvoorbeeld vanwege tijdsdruk) kan een professionele vloerder rekening houden met het leggen van de vloer. Hij calculeert dan in hoeveel de vloer nog ongeveer zal gaan werken nadat deze gelegd is. Deze inschatting is moeilijk te maken, dus als je zelf aan de slag gaat kun je beter tijd vrij maken voor de acclimatisatie dan dat je op de gok aan de slag gaat. Of de vloer gewoon door een professional laten leggen natuurlijk, weet je zeker dat het goed komt!

5. Parket leggen in 8 stappen

Zo aan het eind van dit artikel over parket leggen is het tijd voor het echte werk: het parket leggen. In 8 stappen leggen we globaal uit hoe het leggen van parket in zijn werk gaat.

 1. Je begint met de eerste plank leggen vanaf ongeveer 1 centimeter van de muurzijde. In dit voorbeeld nemen we voor het gemak de linkerhoek van de ruimte. Je legt het eerste vloerdeel met de groef naar de muurzijde toe.
 2. Om de laatste plank van de eerste rij af te tekenen draai je de plank 180 graden (zodat de onderkant boven komt te liggen). Teken de juiste lengte af en vergeet de extra centimeter ruimte niet i.v.m. het uitzetten van de vloer. Je kunt nu het laatste deel leggen.
 3. De tweede rij begin je aan dezelfde zijde als de eerste (links). Leg hierbij het eerste vloerdeel zo dat de kopse naden niet direct onder elkaar liggen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om het laatste afgezaagde vloerdeel van de eerste rij te gebruiken.
 4. Je moet er natuurlijk voor zorgen dat de vloerdelen goed aansluiten. Gebruik hiervoor afvalhout, een hamer of slaghout zodat je de messing en de groef niet beschadigt. Dit luistert erg nauw en ga je hier niet goed mee om heb je kans dat je het vloerdeel onherstelbaar beschadigt!
 5. Om de parketvloer optimaal te plaatsen maak je het best gebruik van spanriemen. Je kunt ze het beste gebruiken om de 5 rijen om zo de vloerdelen onder spanning recht te krijgen.
 6. Tijdens het leggen van de parketvloer krijg je natuurlijk te maken met obstakels (verwarmingsbuizen, deurposten etc). Deze ruimten zul je moeten uitzagen/uitboren waarbij je wederom rekening moet houden met de centimeter speling.
 7. Voor het plaatsen van de laatste rij vloerdelen meet je de overgebleven ruimte tussen de wand en de laatst geplaatste rij vloerdelen. Zaag vervolgens de vloerdelen op de juiste maat. Leg deze vloerdelen en zet ze vast met een koevoet. Ook hier weer de centimeter speling tussen wand en vloer niet vergeten!
 8. De afstandhouders die je gebruikt hebt voor de uitzettingsvoegen mogen na 24 uur verwijderd worden. Het enige wat nu nog rest is het plaatsen van de plint die de parketvloer helemaal afmaakt.

Parket leggen offerte via Vindy: zó geregeld!

Ben je na het lezen van dit artikel tot de conclusie gekomen dat een parketvloer leggen toch niet zo makkelijk is als het lijkt? Je bent niet de enige! Veel mensen kiezen er voor om hun nieuwe parketvloer te laten leggen door een professionele vloerder. Op die manier ben je verzekerd van een optimale vloer en een optisch perfect resultaat in een zo kort mogelijk tijdsbestek.

Besparen op de investering van een professional is erg eenvoudig. Je kunt via Vindy namelijk gemakkelijk meerdere gratis offertes opvragen bij vloerders uit je eigen regio en op die manier uiteindelijk tot wel 40% besparen op de kosten voor parket leggen!

Plaats ook jouw klus Besparen tot 40%!

Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Vragen

Dat mag altijd.

Nou, wij zorgen ervoor dat je kunt besparen op klusjes, geïnspireerd raakt door de mooiste projecten of praktische informatie kan inlezen!

Op onze website vind je klusjes in de categorieën 'in huis', 'in tuin', 'bouw' en 'energie'. Voor alle klusjes in en rond je huis kun je gratis offertes opvragen. Door te vergelijken krijg je altijd de beste prijs!

Jazeker! Je vraagt altijd kosteloos offertes op. Maximaal 6 bedrijven zullen vervolgens contact met je opnemen en een prijsofferte uitbrengen. Zit er niets tussen? Even goede vrienden! Er is al zoveel verplicht in het leven: dit gelukkig niet!