Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een

Laminaat leggen

Zelf laminaat leggen is voor mensen die hier ervaring mee hebben niet heel moeilijk, maar als je nog nooit zelf laminaat hebt gelegd kan deze klus je behoorlijk wat kopzorgen bezorgen. Het lijkt namelijk vrij eenvoudig, maar dat is het niet. Het is dan ook niet voor niets dat veel mensen die een laminaatvloer willen in de woning, het laminaat laten leggen door een professionele vloerder. Zo weet je immers zeker dat het eindresultaat altijd naar je wens is en de vloer geen beschadigingen bevat die tijdens het leggen vrij gemakkelijk kunnen optreden. Voor de mensen die wat hulp nodig hebben bij het leggen van de laminaatvloer schreven we dit artikel.

Laminaat leggen

Voordat we je uitleggen hoe je een laminaatvloer legt willen we eerst wat dieper ingaan op de verschillen tussen een laminaatvloer leggen, parket leggen en een houten vloer leggen. Veel mensen twijfelen vaak nog welk type vloer de juiste is voor hun persoonlijke situatie en zo op het oog lijken er weinig verschillen te zijn tussen de diverse vloeren. Deze zijn er echter wel en het is dan ook goed om op voorhand te weten wat deze verschillen zijn zodat je een bewustere keuze kunt maken welke vloer je precies wilt (laten) leggen.

Laminaat vs parket

Dankzij de moderne technologie kan laminaat een look aannemen die vrijwel niet van echt hout of parket is te onderscheiden. Alleen daarom al is het goed om te weten dat tussen laminaat en parket een aantal grote verschillen zitten.

Zo is laminaat altijd goedkoper in aanschaf dan parket, maar dat heeft natuurlijk ook een keerzijde. Parket bestaat namelijk (gedeeltelijk) uit hout waardoor de vloer repareerbaar is in het geval van beschadigingen. Bij een laminaatvloer is dit niet mogelijk. Op is op en je zult de gehele vloer dan ook moeten vervangen.

Door dit gegeven is een parketvloer ook vele malen duurzamer. De vloer gaat veel langer mee. Hoe lang een laminaatvloer meegaat is afhankelijk van de bovenlaag. Let dan ook bij de aanschaf van de laminaatvloer goed op hoe duurzaam deze is. Er zijn speciale laminaatvloeren met een krachtige bovenlaag. Deze worden veelal gelegd in ruimtes die intensiever gebruikt worden zoals bijvoorbeeld de woonkamer of de speelkamer van de kinderen.

Qua prints daarentegen kun je met laminaat veel meer kanten op dan met parket. Door de technologie is vrijwel elk soort print mogelijk en is het dan ook makkelijker om een laminaatvloer te vinden die 100% aansluit bij de rest van het interieur. Grappig is het dan wel om te zien dat mensen uiteindelijk toch vaak voor de 'houtlook' gaan, maar dat terzijde.

Als laatste grote verschil is nog te benoemen dat bij laminaat vrijwel altijd een ondervloer is vereist. Laminaat is immers vrij dun van zichzelf en wanneer je een laminaatvloer legt zonder ondervloer zal de vloer hard aanvoelen en tevens gehorig zijn. Bovendien kun je er vrijwel zeker van zijn dat de vloer beschadigt wanneer je geen ondervloer gebruikt. Parket kan (soms) direct op de ondergrond worden geplaatst en zodoende is een ondervloer niet altijd nodig.

pro tipVindy PRO tip: Wanneer je een laminaatvloer in een appartement of bovenwoning wilt plaatsen worden er vrijwel altijd eisen gesteld aan de geluiddempende werking om overlast bij de (onder)buren te voorkomen. Laat je hier goed over informeren, want het zou zonde zijn als je laminaatvloer er weer uit moet omdat de buren klagen over geluidsoverlast!

Laminaat vs houten vloer

Het verschil tussen een houten vloer en een laminaatvloer is als dag en nacht. Een laminaatvloer kan optisch niet van een houten vloer te onderscheiden zijn, maar qua duurzaamheid en wooncomfort zul je hier zeker het verschil in merken. Er zijn houten vloeren verkrijgbaar die gemakkelijk 40 tot 60 jaar mee kunnen gaan. Bovendien is de vloer te repareren in geval van beschadigingen en te oliën om de look van de vloer weer wat op te poetsen.

De verschillen die we zojuist benoemden bij de laminaatvloer versus parketvloeren gaan hier ook allemaal op en daar kunnen we nog aan toevoegen dat vooral in de aanschafprijs een groot verschil zit. Houten vloeren zijn doorgaans de duurste van de drie, maar dat is logisch gezien de vele voordelen van een houten vloer ten opzichte van een laminaatvloer.

Stappenplan laminaatvloer leggen

Nu alle verschillen tussen de diverse vloeren helder zijn en je alsnog de voorkeur geeft aan een laminaatvloer is het tijd voor ons stappenplan laminaat leggen. Laminaat leggen hoeft (als je er ervaring mee hebt) niet moeilijk te zijn, maar je zult er de nodige tijd voor uit moeten trekken en voorzichtig te werk moeten gaan. Laminaat is kwetsbaar en het zou zonde zijn als tijdens het leggen al beschadigingen optreden aan de vloer. Denk dan van tevoren ook goed na of het het je waard is om zelf aan de slag te gaan met de laminaatvloer of dat je liever profiteert van het vakmanschap van een professionele vloerder. Een professionele vloerder klaart de klus immers in een mum van tijd en je bent altijd verzekerd van een optimaal eindresultaat. Goed over nadenken dus voordat je in een later stadium tot de conclusie komt dat uitbesteden een betere keuze was geweest!

Voorbereidingen

Zoals altijd zijn de voorbereidingen het halve werk. Wanneer je de voorbereidingen goed uitvoert zul je daar tijdens het (laten) leggen van het laminaat de vruchten van plukken. We beginnen bij de basis: de ondergrond.

Prepareren van de ondergrond

De ondergrond (houten ondergrond of betonnen ondergrond) moet egaal zijn. Verwijder alle uitstekende delen en vul gaten en kieren op met bijvoorbeeld mortel of cebar. In het geval van een houten ondergrond dien je losliggende planken vast te maken. Zorg er hierbij voor dat er geen schroeven of spijkers boven het oppervlak uitsteken. Indien nodig verwijder je deze en vervang je ze voor nieuwe.

pro tipVindy PRO tip: Als je besloten hebt om de laminaatvloer door een professionele vloerder te laten leggen is het raadzaam om de vloer zelf te prepareren in plaats van dit over te laten aan de vakman. Dit scheelt weer in de uren die de vloerder zal berekenen voor zijn diensten!

Laminaat laten acclimatiseren

Zodra je hebt berekend hoeveel pakketten laminaat je nodig hebt (haal altijd een aantal m² meer zodat je een minder mooie plank of beschadigingen aan een plank kunt opvangen) en deze in huis hebt gehaald zal het laminaat moeten acclimatiseren. Er is namelijk een verschil in luchtvochtigheid tussen de ruimte waar het laminaat lag opgeslagen en in de ruimte waar het laminaat gelegd gaat worden. Geef het laminaat zo'n 48 uur de tijd om te acclimatiseren en leg hierbij de pakketten plat op de vloer. De planken kunnen anders krom trekken met alle gevolgen van dien.

De ondervloer leggen

Ondervloeren zijn verkrijgbaar op rol en als losse delen. Welke je kiest is op zich niet zo belangrijk, maar de mate van isolerende werking, geluiddempende werking en vochtdichtheid zijn allen wel erg belangrijk. Laat je hier uitgebreid over informeren, zeker wanneer je zoals we in de Vindy Pro Tip aangaven in een appartement of bovenwoning woont.

Beginnen in een hoek

Wanneer het laminaat voldoende is geacclimatiseerd en de ondervloer in de ruimte ligt, is het tijd voor de eerste plank. Begin daarbij altijd in een hoek en gebruik afstandhouders om de ruimte tussen de plank en de muur te bepalen. Doorgaans is de MDF-lip naar de kamer gericht, maar dit verschilt per laminaat. Wanneer je het laminaat zelf gaat leggen zul je je hier dus goed over moeten laten informeren.

pro tipVindy PRO tip: Planken kunnen (zelfs in hetzelfde pakket) kleurverschil bevatten. Gebruik dan ook planken uit verschillende pakketten door elkaar heen zodat je het kleurverschil later niet meer terug zult zien!

Op maat maken van de lamellen

De lamellen worden doorgaans op maat gezaagd. Hoe je dit precies doet is afhankelijk van de zaag die je gebruikt. Bij een handzaag zorg je er voor dat de houtstructuur boven komt te liggen en bij een decoupeerzaag leg je de plank juist andersom.

De tweede baan

Zodra de eerste baan laminaat ligt is het tijd voor de tweede baan. Gebruik hiervoor een afgezaagde plank zodat de naden steeds per baan verschillen. Gebruik hier echter niet een lamel voor die korter is dan 30 centimeter. Zaag in dat geval een nieuwe plank door midden en gebruik deze.

Verschillende soorten kliksystemen

Hoe je de lamellen precies aan elkaar bevestigt ligt aan het soort laminaat. Heb je een snelkliksysteem? Dan klik je de kopse kant in de vorige lamel vast. Je hebt hier geen hamer of slagblok voor nodig. Gebruik je dit toch dan heb je kans dat het kliksysteem stuk gaat. In het geval van kliklaminaat klik je de lamellen met de lange zijde in elkaar. Hierbij gebruik je wel een hamer en slagblokje om de lamellen goed sluitend te krijgen.

De laatste baan

De laatste baan van het laminaat zal in de breedte op maat gemaakt moeten worden. Leg hierbij de lamel die je gaat verzagen op de voorlaatste baan, leg hier een tweede lamel op en duw deze tegen de muur. Vergeet de afstandhouder niet en teken de rand af. Je bent nu klaar om de laatste baan af te werken.

Moeilijk bereikbare plaatsen, afwerken bij leidingen en niet haakse hoeken

De reden dat veel mensen een professional verkiezen boven zelf aan de slag gaan met laminaat ligt in deze laatste stap van ons stappenplan laminaat leggen. Dit vormt namelijk het moeilijkste onderdeel van zelf laminaat leggen. Iedere woning heeft hier mee te maken en je ontkomt er dan ook niet aan als je zelf aan de slag gaat met laminaat leggen. Planken die rondom leidingen of andere obstakels als deurposten komen te liggen zullen allemaal precies op maat gemaakt moeten worden. Een professional gebruikt hier een profielmal voor die de werkzaamheden vergemakkelijkt.

Laminaat leggen offerte via Vindy: zó geregeld!

Het lijkt allemaal makkelijker dan het is. Vrij logisch dat je na het lezen van dit artikel tot de conclusie bent gekomen dat het verstandiger is om de hulp van een professionele vloerder in te schakelen om het laminaat in je woning te laten leggen. Je bent dan immers altijd verzekerd van een optimaal gelegde vloer en een optisch perfect resultaat in een zo kort mogelijk tijdsbestek.

Besparen op de kosten van een professionele vloerder is erg eenvoudig. Je kunt via Vindy namelijk gemakkelijk meerdere gratis offertes opvragen bij vloerders uit je eigen regio en op die manier uiteindelijk tot wel 40% besparen op de kosten voor laminaat leggen!

Plaats ook jouw klus Besparen tot 40%!

Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Vragen

Dat mag altijd.

Nou, wij zorgen ervoor dat je kunt besparen op klusjes, geïnspireerd raakt door de mooiste projecten of praktische informatie kan inlezen!

Op onze website vind je klusjes in de categorieën 'in huis', 'in tuin', 'bouw' en 'energie'. Voor alle klusjes in en rond je huis kun je gratis offertes opvragen. Door te vergelijken krijg je altijd de beste prijs!

Jazeker! Je vraagt altijd kosteloos offertes op. Maximaal 6 bedrijven zullen vervolgens contact met je opnemen en een prijsofferte uitbrengen. Zit er niets tussen? Even goede vrienden! Er is al zoveel verplicht in het leven: dit gelukkig niet!