Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een

Houten vloer leggen

Een houten vloer leggen is qua moeilijkheidsgraad nog een stuk moeilijker dan zelf laminaat leggen of parket leggen. Vrijwel iedereen besteedt dit dan ook liever uit aan een professionele vloerder. Niet gek ook, want doorgaans kies je voor een houten vloer vanwege het duurzame karakter en is het de bedoeling dat de houten vloer voor een langere periode in je woning ligt. Kies dan ook voor 100% resultaat en laat de houten vloer door een vakman installeren. Alleen op die manier weet je zeker dat je de komende jaren zorgeloos zult genieten van de houten vloer. Voor de waaghalzen die toch zelf aan de slag willen gaan met het leggen van de houten vloer schreven we dit artikel over zelf houten vloeren leggen.

Houten vloer leggen

Nog voordat we dieper in zullen gaan op het leggen van een houten vloer willen we de verschillen uitleggen tussen houten vloeren en parketvloeren en zullen we ook kort het verschil nog benoemen met een laminaatvloer. Hier bestaat namelijk nog wel eens onduidelijkheid over en met de technieken van vandaag de dag kan bijvoorbeeld laminaat voor het oog niet verschillen van hout. Toch zitten hier duidelijke verschillen tussen die vooral tot uiting komen in de kwaliteit en duurzaamheid van de vloer.

Houten vloer vs parket vloer

Het verschil tussen een houten vloer en een parket vloer komt vooral tot uiting in de aanschafprijs en duurzaamheid van de vloer. Zo is een houten vloer doorgaans duurder dan een parket vloer, vooral wanneer de parketvloer niet geheel uit massief hout bestaat. Hout is een relatief duur product en zodoende is een massief houten vloer altijd duurder in aanschaf.

Dit merk je ook in de duurzaamheid van een houten vloer versus parketvloeren. Er zijn houtsoorten die gemakkelijk 40 tot 60 jaar meegaan. De investering in een houten vloer is dan ook altijd een investering voor de langere termijn. Je zult oprecht langdurig kunnen genieten van de houten vloer in je woning. Bovendien wordt hout naarmate de tijd verstrijkt alleen maar mooier en dit vormt dan ook een belangrijk motief waarom mensen voor een massief houten vloer kiezen.

pro tipVindy PRO tip: Hout is een natuurproduct en is dan ook onderhevig aan invloeden van buitenaf. Zo krimpt hout bij koud weer en zet het uit bij warm weer. Een professionele vloerder weet precies hoeveel de vloer nog zal werken nadat deze gelegd is en houdt hier dan ook rekening mee tijdens het leggen van de vloer. Als je zelf aan de slag gaat zul je hier goed rekening mee moeten houden, omdat de vloer gemakkelijk kan scheuren wanneer deze niet goed gelegd is.

Houten vloer vs laminaat vloer

Alleen voor het oog lijkt er geen verschil te zijn tussen beide vloeren. Dankzij moderne technologieën kan laminaat zo ontwikkeld worden dat deze niet van echt hout te onderscheiden is. Er zijn echter tal van verschillen tussen de verschillende vloeren.

Zo is laminaat opgebouwd uit meerdere lagen, maar hout vormt hier geen onderdeel van. Laminaat is dan ook niet te repareren in geval van beschadigingen. Ook waxen of oliën is niet mogelijk. Wanneer de vloer op is, is ie op en zul je de vloer in zijn geheel moeten vervangen.

Hierdoor is een laminaatvloer ook veel minder duurzaam dan een houten- of parketvloer en dit zie je terug in de aanschafprijs. Een laminaatvloer is vele male goedkoper in aanschaf dan een houten vloer.

Tevens dien je bij een laminaatvloer altijd gebruik te maken van een ondervloer, wat bij een parketvloer of houten vloer niet nodig is. Deze kunnen in de meeste gevallen direct op de houten of betonnen ondergrond bevestigd worden zonder dat je inlevert op wooncomfort.

Verschillende houten vloeren, verschillende toepassingen

Nu je de verschillen kent tussen houten vloeren, parketvloeren en laminaatvloeren is het handig om wat dieper in te gaan op de verschillende soorten houten vloeren. Je hebt namelijk nogal wat keuze: eikenhout, essenhout, kersenhout, notenhout, IPÉ Groenhart, Jatoba, Merbau en ga zo maar door. Het beste is om je uitgebreid te laten informeren over de verschillende houtsoorten bij de verkopende partij en ook over de gewenste toepassing binnen de woning.

Een houten vloer in de badkamer of andere vochtige ruimte krijgt bijvoorbeeld veel meer te verduren dan een houten vloer die in de slaapkamer komt te liggen. Hout is en blijft een natuurproduct en zal dan ook vocht opnemen indien de houten vloer niet voldoende behandeld is met lak en/of olie met alle gevolgen van dien. Zaken om rekening mee te houden tijdens de aanschaf van de houten vloer.

pro tipVindy PRO tip: De ene houtsoort is de andere niet en zo bepaalt de houtsoort hoe duurzaam de houten vloer uiteindelijk is. Hoe harder het hout, hoe duurzamer de vloer. Let hier goed op bij de aanschaf van de houten vloer!

Legpatronen en de breedte van de planken

Naast het bedenken van welke houtsoort je voorkeur heeft zul je ook na moeten denken over het legpatroon van de houten vloer. Met een houten vloer is veel mogelijk en een professionele vloerder kan zonder problemen elk legpatroon leggen binnen je woning. Kies je bijvoorbeeld voor het standaard rechte plankenpatroon of toch eerder voor bijzondere lepatronen als de visgraatstructuur, de Hongaarse punt of in een tegelpatroon?

Hierbij zul je tevens rekening moeten houden met de breedte van de planken. Hoe breder de plank, hoe hoger de aanschafprijs. Als je zelf van plan bent de houten vloer te gaan leggen moet je er rekening mee houden dat de verschillende legpatronen moeilijk te leggen zijn. Mensen met weinig tot geen ervaring in het leggen van een houten vloer kunnen beter niet zelf beginnen aan één van de hierboven beschreven legpatronen.

Stappenplan houten vloer leggen

Als je tot hier gelezen hebt weet je de verschillen tussen houten vloeren, parketvloeren en laminaatvloeren. Je weet ook dat er verschil zit in de verschillende houtsoorten en dat deze de kwaliteit en duurzaamheid van de vloer bepalen. Je bent ook op de hoogte van de verschillende legpatronen en weet dan als het goed is ook dat bepaalde legpatronen absoluut niet geschikt zijn voor beginners. We benadrukken nog maar eens dat een houten vloer doorgaans een lange-termijn investering is en dat het daarom raadzaam is om het leggen van de houten vloer uit te besteden aan een professionele vloerder. Het kost misschien iets, maar je zult langer van je houten vloer kunnen genieten.

De voorbereidingen

Zoals wel vaker is een goed begin het halve werk. De voorbereidingen zijn dan ook erg belangrijk. We beginnen bij het begin: de ondergrond prepareren.

Ondergrond prepareren

Een houten vloer wordt meestal (niet altijd) direct op de ondergrond gelegd. Het is dan ook erg belangrijk dat de ondergrond goed egaal is. Verwijder bij een betonnen ondergrond uitstekende delen en vul gaten en kieren op met mortel of cebar. Bij een houten ondergrond is het belangrijk dat alle planken goed vast zitten en dat schroeven en/of spijkers niet uitsteken. Soms kiest men er voor om over de houten vloer spaanplaten aan te brengen. Let in dat geval wederom goed op of er geen schroeven of spijkers boven het oppervlak uitsteken.

pro tipVindy PRO tip: Als de houten vloer gelegd gaat worden door een vakman doe je er wijs aan om deze werkzaamheden zelf uit te voeren. Het is niet moeilijk en je bespaart op deze manier op de uren die de vloerder zal berekenen voor zijn diensten.

Acclimatiseren

Het is erg belangrijk dat het hout de kans krijgt om te acclimatiseren in de woning. De luchtvochtigheid in de ruimte verschilt immers van de luchtvochtigheid in de ruimte waar het hout lag opgeslagen. Om de voorkomen dat planken krom gaan trekken laat je deze dan ook ongeveer 48 uur rusten in de ruimte waar de houten vloer gelegd gaat worden. Leg hierbij de pakketten wel plat op de grond, anders kunnen ze alsnog krom trekken met alle gevolgen van dien.

pro tipVindy PRO tip: Pas erg goed op in ruimtes die nog 'nat' zijn, bijvoorbeeld vanwege stucwerk in een nieuwbouwwoning. Het vocht kan in het hout trekken waardoor er beschadigingen in de vloer kunnen optreden. Zit je in tijdsnood dan kan een professionele vloerder hulp bieden. Hij kan immers incalculeren hoeveel het hout nog zal werken nadat de vloer gelegd is. Zelf inschatten is doorgaans onbegonnen werk en daarom ten zeerste af te raden!

Onderlaag aanbrengen

Afhankelijk hoe de houten vloer gelegd wordt (zwevend of vast) brengt men een onderlaag aan. Doorgaans gebruikt men hier vochtwerende PE folie voor. Deze folie is geluiddempend en houdt optrekkend vocht tegen. Je rolt de eerste baan uit en laat de folie ongeveer een centimeter tegen de wand uitsteken. Hierna kun je beginnen met de eerste baan planken leggen.

De eerste baan

Begin altijd vanuit een hoek en gebruik afstandhouders tussen de planken en de muur. Een vloerder gebruikt tevens parketveren om een constante druk op de planken uit te oefenen waardoor de houten vloer strak blijft liggen.

De tweede baan

Zodra je de eerste baan hebt afgewerkt kun je beginnen aan de tweede baan. Begin altijd met een afgezaagde plank uit de eerste baan zodat de naden in iedere baan afwisselend komen te liggen. Breng lijm aan in de groef en klop de tweede baan planken tegen de eerste. Gebruik hiervoor een afvalstrookje om beschadigingen te voorkomen. Werk zo baan voor baan. Je kunt er overigens ook voor kiezen om de planken vast te schroeven i.p.v. te lijmen. Een vloerder doet dit zonder problemen voor je, maar hier zelf mee aan de slag gaan is af te raden vanwege de moeilijkheidsgraad van de werkzaamheden.

De laatste baan

De laatste baan moet doorgaans qua breedte op maat gemaakt worden. Leg hiervoor een plank op de voorlaatste baan en schuif een tweede plank hiertegen aan waarbij je richting de muur drukt. Gebruik wederom de afstandsblokjes om de ruimte tussen de muur en de vloer op orde te houden. Hierna kun je de plank aftekenen en de laatste baan leggen.

Lastige plekken en obstakels

Los van het legpatroon wat je verkozen hebt van de houten vloer vormt dit het lastigste onderdeel van zelf een houten vloer leggen en is dit dan ook één van de redenen waarom veel mensen de vloer liever laten leggen door een vakman. In iedere woning heb je te maken met deurposten, buizen van radiatoren en andere obstakels. De planken zullen allemaal op maat gemaakt moeten worden en dit is een lastig karwei. Een professionele vloerder gebruikt hier een profielmal voor die de werkzaamheden aanzienlijk vergemakkelijkt.

Houten vloer leggen offerte via Vindy: zó geregeld!

We hebben je niet geprobeerd te ontmoedigen met dit artikel, maar een houten vloer leggen is nu eenmaal een lastig klusje. Je kiest voor- en investeert doorgaans in een houten vloer vanwege het duurzame karakter. Wees dan verstandig en laat de vloer leggen door een een professionele vloerder. Je bent dan immers altijd verzekerd van een optimaal gelegde vloer waar je lang plezier van zult hebben. Bovendien wordt de klus in een zo kort mogelijk tijdsbestek uitgevoerd.

Besparen op de kosten van een professionele vloerder is erg eenvoudig. Je kunt via Vindy namelijk gemakkelijk meerdere gratis offertes opvragen bij vloerders uit je eigen regio en op die manier uiteindelijk tot wel 40% besparen op de kosten voor het leggen van de houten vloer!

Plaats ook jouw klus Besparen tot 40%!

Vloeren klusinfo

Lees het in de vraagbaak.

Laat ons je helpen! We hebben hele gave artikelen geschreven die je kunnen helpen bij doe-het-zelf klussen rondom vloeren!


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Vragen

Dat mag altijd.

Nou, wij zorgen ervoor dat je kunt besparen op klusjes, geïnspireerd raakt door de mooiste projecten of praktische informatie kan inlezen!

Op onze website vind je klusjes in de categorieën 'in huis', 'in tuin', 'bouw' en 'energie'. Voor alle klusjes in en rond je huis kun je gratis offertes opvragen. Door te vergelijken krijg je altijd de beste prijs!

Jazeker! Je vraagt altijd kosteloos offertes op. Maximaal 6 bedrijven zullen vervolgens contact met je opnemen en een prijsofferte uitbrengen. Zit er niets tussen? Even goede vrienden! Er is al zoveel verplicht in het leven: dit gelukkig niet!