Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een

Terras aanleg

De aanleg van een terras kan op vele verschillende manieren en met vele verschillende materialen. Om je een beetje wegwijs te maken in de wereld van terrassen aanleggen bespreken we hier een aantal materialen en welke voor- en nadelen ze hebben. Afhankelijk van het budget dat je beschikbaar hebt kan je kiezen voor verschillende materialen. De materialen die beschikbaar zijn kan je hieronder vinden.

Terras aanleg met stenen

Klinkers
Een veelgebruikte bestratingssoort om een terras mee aan te leggen zijn klinkers. Klinkers kan je over het algemeen opdelen in twee soorten: betonklinkers en gebakken klinkers. Ze zijn in vele kleuren en maten te verkrijgen. Dus is er voor iedere smaak wel een klinker te vinden. Maar waarom zou je kiezen voor klinkers?

Voordelen en nadelen klinkers

Het grote voordeel van klinkers is dat je met verbanden kunt spelen. Dat is bij andere bestrating soorten een stuk minder het geval. De klinkers kan je leggen in vele verbanden waaronder de volgende 4 verbanden:
halfsteensverband, deze wordt ook voor andere soorten bestrating gebruikt.
blokverband, hierbij worden om en om 2 klinkers horizontaal, dan wel verticaal gelegd. Hiermee creëer je telkens blokken van 2 klinkers om zo een soort dambord effect te krijgen.
keperverband, bij dit verband worden de klinkers diagonaal van elkaar gelegd. Per rij liggen de klinkers een andere kant op. Rij 1 ligt dan naar links gericht, Rij 2 naar rechts, rij 3 weer naar links enzovoort.
elleboogverband, hierbij wordt er per rij gebruik gemaakt van eerst een horizontaal liggend, dan een verticaal liggend en dan een halve klinker, vaak vierkant. Dit patroon trekt men per rij door in de volledige breedte.

pro tipVindy PRO tip: Wil je een verband dat niet standaard is? Kies dan voor een sierverband. Onder deze noemer vallen eigenlijk alle verbanden die niet standaard zijn en wordt vooral gekozen als de bestrating moet opvallen. Vraag een hovenier voor advies als je voor een sierverband wilt kiezen.

Een nadeel van klinkers is dat er vaak wat grover materiaal ingeschakeld moet worden om het te leggen. Denk dan aan een klinkersknipper en een trilmachine om de klinkers goed aan te stampen. Dit zijn vaak materialen die je niet zomaar thuis hebt staan. Daarom raden wij aan om een tuinman te raadplegen voor de aanleg van een terras met klinkers.

Kosten van klinkers

Omdat klinkers in twee soorten te verkrijgen zijn, hangt er natuurlijk ook per soort een ander prijskaartje aan. Betonklinkers zijn over het algemeen een stuk goedkoper dan gebakken klinkers. Per vierkante meter ligt de prijs van betonklinkers tussen de 7 en de 15 euro. Bij de gebakken klinkers ligt de prijs per vierkante meter tussen de 15 en 30 euro. Hierbij zijn de kosten voor het leggen niet meegerekend.

pro tipVindy PRO tip: Klinkers zijn ook uitstekend te gebruiken als looppad naar een ander deel van de tuin. Klinkers zijn namelijk uitstekend te combineren met gras of kunstgras. Zo kan je door het gebruik van klinkers de tuin wat speelser maken.

Overige bestrating

Naast klinkers zijn er natuurlijk ook andere steensoorten waarmee je een terras kan bestraten. Enkele van deze soorten zijn:
Tegels, deze zijn verkrijgbaar in zowel een natuursteen variant als varianten van beton of keramiek. Betontegels zijn de goedkoopste variant van de drie. Daar ligt de prijs per vierkante meter tussen de 10 en 20 euro. Bij natuursteen of een keramische tegel moet je al snel denken aan een prijs van 35 tot 60 euro per vierkante meter. Ze geven een chique en ruime uitstraling en zijn vaak lastig te leggen vanwege hun gewicht.
Stenen, onderverdeeld in getrommeld, ongetrommeld en gepolijst. De prijs per vierkante meter ligt tussen de 15 en de 40 euro per vierkante meter, waarbij de gepolijste variant het meest kost.
Grind of split. Dit is de goedkoopste van de 3 soorten. Het verschil tussen grind en split ligt op het gebied van gladheid. Grind is wat ronder en gladder dan split. Deze steensoort is wel gemakkelijk zelf te leggen in tegenstelling tot de andere steensoorten. De prijs van deze steensoort wordt niet in vierkante meters gegeven, aangezien je dit zelf bepaalt aan de hand van de dikte van de grindlaag die je toepast. Grind en split is verkrijgbaar voor ongeveer 5 euro per zak van 20 kilo.

pro tipVindy PRO tip: Een terras van steen aanleggen is een zware klus die niet even in een uurtje gedaan is. Om jezelf pijn en moeite te besparen raden wij het aan om het terras te laten bestraten door een hovenier. Deze specialist kan je namelijk voorzien van advies om voor jou het meest ideale terras te realiseren. Om te besparen op het advies en het laten leggen van het terras kan je meerdere offertes aanvragen via Vindy. De offertes kan je vervolgens vergelijken om zo flink te besparen op de aanleg van een terras.

Terras aanleg met hout

Voor de mensen die meer van een natuurlijk terras houden is hout wellicht een betere optie. Hout geeft een hele nette en natuurlijke uitstraling en is gemakkelijk om mee te werken. De prijzen van een houten terras verschillen zeer sterk per houtsoort. Voor terrassen wordt er meestal gebruik gemaakt van tropisch hardhout.

pro tipVindy PRO tip: Let bij het aanschaffen van hout, dat je voor het terras wilt gebruiken, op de duurzaamheidsklasse. Als je een bepaalde houtsoort als terras wilt gebruiken moet het minstens klasse 2 maar het liefst klasse 1 hebben. Met een houtsoort dat duurzaamheidsklasse 1 heeft ben je zeker 25 jaar verzekerd van een mooi en goed houten terras.

Bankirai

Bankirai is een tropisch houtsoort dat populair is om als terras te gebruiken. Dit komt door het feit dat Bankirai hout zeer goed tegen schimmels en insecten kan. Het is daarom een zeer duurzame houtsoort dat ook zeer sterk is. Bankirai is wel vrij prijzig. De prijs van Bankirai kan variëren van 65 tot 90 euro per vierkante meter. Na verloop van tijd kan het hout wat gaan verkleuren. Om dit te voorkomen kan je gebruik maken van hardhout olie.

pro tipVindy PRO tip: Wist je dat een houten terras prachtig afsteekt naast een grasveld? Als je wilt gaan voor een natuurlijke sfeer in de tuin, is het ideaal om een grasveld naast het houten terras te plaatsen. Ben je geen fan van het onderhouden van gras? Of heb je kinderen? Ga dan voor kunstgras naast het terras.

Hout en onderhoud

Let er wel op dat een terras van hout altijd wat onderhoud vereist. Bij een normale houtsoort is het onderhoud vooral bedoeld om schimmel en algen te voorkomen. Maak een houten terras ook niet schoon met een hogedrukreiniger. Als je namelijk te dicht bij het hout komt kan je het beschadigen. Daarnaast krijg je al snel kleurverschillen als je te werk gaat met een hogedrukreiniger.

Terras aanleg offerte via Vindy: zó geregeld!

Wil je weer gebruik maken van de tuin en is jouw terras aan vervanging toe? Ga dan rond de tafel zitten met een tuinman. Deze specialist kan je helpen om voor jouw specifieke situatie het ideale terras te creëren. Door offertes aan te vragen via Vindy kan je flink besparen op het laten aanleggen van een terras. Vergelijk de offertes om tot wel 40% te besparen.

Plaats ook jouw klus Besparen tot 40%!

Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Vragen

Dat mag altijd.

Nou, wij zorgen ervoor dat je kunt besparen op klusjes, geïnspireerd raakt door de mooiste projecten of praktische informatie kan inlezen!

Op onze website vind je klusjes in de categorieën 'in huis', 'in tuin', 'bouw' en 'energie'. Voor alle klusjes in en rond je huis kun je gratis offertes opvragen. Door te vergelijken krijg je altijd de beste prijs!

Jazeker! Je vraagt altijd kosteloos offertes op. Maximaal 6 bedrijven zullen vervolgens contact met je opnemen en een prijsofferte uitbrengen. Zit er niets tussen? Even goede vrienden! Er is al zoveel verplicht in het leven: dit gelukkig niet!