Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een

Klinkers leggen

Als je op zoek bent naar bestrating dan kom je al snel uit op klinkers. Klinkers zijn een soort baksteen dat vooral gebruikt wordt om een oprit, tuin of terras mee te bestraten. Klinkers zijn vaak een hardere steensoort waarmee veel mogelijk is als je een deel van een tuin wilt bestraten.

Soorten klinkers

Je kunt klinkers onderverdelen in twee klinker soorten: betonklinkers en gebakken klinkers.

pro tipVindy PRO tip: Wist je dat je klinkers in 3 verschillende formaten kan verkrijgen? De drie formaten zijn van groot naar klein: keiformaat, deze hebben de afmetingen 20 bij 10 centimeter. Dikformaat, met de afmetingen 21 bij 7 centimeter. Waalformaat, deze klinkers zijn 20 bij 5 centimeter.

Betonnen klinkers zijn vaak de beste keuze voor mensen die houden van een strakke bestrating. Elke betonklinker in een pak heeft dezelfde eigenschappen en zien er dus hetzelfde uit. Vaak wordt een betonklinker nog bewerkt om de klinker sterker te maken. Als je een betonklinker in een andere kleur wilt hebben, wordt vaak alleen de bovenlaag van een kleur voorzien. Betonklinkers zijn vaak goedkoper dan gebakken klinkers, dit komt door de grondstoffen die gebruikt worden. De materiaalkosten van betonklinkers liggen gemiddeld tussen de 7 en 15 euro per m2.

Gebakken klinkers zijn gemaakt van klei en worden, zoals de naam al zegt, gebakken tot ze hard worden. Zeker oudere varianten willen nog wel eens van kleur verschillen. Tegenwoordig zijn ze wel te verkrijgen in één bepaalde kleur.

Gebakken klinkers zijn onderling ook in verschillende varianten te krijgen. Een gebakken klinker die getrommeld is mist vaak enkele stukken omdat deze in een trommel is gegooid waar de klinkers elkaar beschadigen. Dit wordt gedaan om een oud effect te geven aan de klinkers. Bij getrommelde klinkers zijn er dus ook nooit twee gelijke klinkers te vinden. Klinkers die ongetrommeld zijn hebben dit proces niet doorlopen waardoor je wel gelijke gebakken klinkers hebt. Gebakken klinkers gaan langer mee dan betonnen klinkers, dit omdat de gebakken klinker vaak wat harder is. De materiaalkosten van gebakken klinkers liggen gemiddeld tussen de 15 en 30 euro per m2.

Bestrating verbanden

In tegenstelling tot de meeste andere bestrating is de klinker de beste keuze als je geen standaard patronen wilt. Klinkers zijn namelijk in veel verbanden te leggen. Er zijn een aantal standaard verbanden waarin klinkers gelegd worden.

De standaard verbanden bij tuinbestrating zijn:

  • Halfsteensverband, hierbij wordt een klinker horizontaal in de lengte gelegd en op de volgende rij zal de klinker in het midden tussen de twee bovenliggende klinkers gelegd worden.
  • Diagonaalverband, eigenlijk hetzelfde principe als het halfsteensverband alleen worden de klinkers hierbij diagonaal van de rij- / looprichting gelegd.
  • Blokverband, met dit verband worden er twee klinkers direct onder elkaar en daarnaast twee klinkers direct naast elkaar gelegd om zo een blokeffect te krijgen.
  • Elleboogverband, waarbij de klinkers om en om een kwartslag gedraaid worden op een rij. De klinkers liggen bij dit patroon in de rijrichting.

Keperverband, dit is een middenweg tussen het elleboogverband en het diagonaalverband. Hierbij worden de klinkers ook om en om een kwartslag gedraaid maar liggen de stenen diagonaal van de rijrichting.

pro tipVindy PRO tip: Als je niet voor een standaard verband wilt kiezen voor op het terras, dan kan je gaan voor een sierverband. Onder de noemer sierverband vallen alle verbanden die niet standaard zijn. Laat een sierverband leggen door een tuinman. Als je de klinkers inkoopt en laat leggen door dezelfde tuinman, dan kan je vaak onderhandelen over de prijs.

Klinkers leggen offerte via Vindy: zó geregeld!

Ben je geïnteresseerd in het aanleggen van een terras met klinkers? Laat een hovenier dan het zware werk doen. Je kan een offerte aanvragen via Vindy om erachter te komen hoeveel het aanleggen van klinkers voor jouw situatie kost. Als je deze offertes met elkaar vergelijkt kan je soms tot wel 40% besparen op de totaalprijs. Zo bespaar je jezelf flink wat tijd, moeite en vooral geld!

Plaats ook jouw klus Besparen tot 40%!

Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Vragen

Dat mag altijd.

Nou, wij zorgen ervoor dat je kunt besparen op klusjes, geïnspireerd raakt door de mooiste projecten of praktische informatie kan inlezen!

Op onze website vind je klusjes in de categorieën 'in huis', 'in tuin', 'bouw' en 'energie'. Voor alle klusjes in en rond je huis kun je gratis offertes opvragen. Door te vergelijken krijg je altijd de beste prijs!

Jazeker! Je vraagt altijd kosteloos offertes op. Maximaal 6 bedrijven zullen vervolgens contact met je opnemen en een prijsofferte uitbrengen. Zit er niets tussen? Even goede vrienden! Er is al zoveel verplicht in het leven: dit gelukkig niet!