Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een

Vloer isoleren

Er zijn veel redenen te bedenken waarom je isolatie laat plaatsen. Voor de meeste mensen zijn energiebesparing en het wooncomfort de voornaamste redenen waarom er wordt gekozen voor isolatie. Voelt de vloer kil aan? Dan heb je waarschijnlijk last van slechte, of helemaal geen, isolatie in de vloer. Om dit gevoel te voorkomen kan je vloerisolatie laten plaatsen door een isolatiespecialist. Door vloerisolatie te laten plaatsen verhoog je het wooncomfort in jouw pand of woning. Maar wat wordt er precies gedaan als je de vloeren laat isoleren? Daar gaan we in dit artikel meer over vertellen.

Soorten vloerisolatie

Meestal wordt vloerisolatie geplaatst in de kruipruimte, dus van onderen. Om dit te doen moet de kruipruimte wel minstens 50 centimeter hoog zijn. De vloerisolatie bij een houten vloer wordt tussen de draagbalken geplaatst. Vloerisolatie bij een betonnen vloer wordt ook aan de onderkant geplaatst maar daarvoor moeten er eerst plakpennen worden geplaatst om de isolatie aan te bevestigen. Naast de soorten vloeren heb je ook vele verschillende materialen waarmee je een vloer kan laten isoleren.

De meest voorkomende vloerisolatie materialen zijn:
Glaswol / rotswol, kan geplaatst worden in rollen, vloerisolatieplaten of dekens. Glas en rotswol hebben dezelfde isolatiewaarde, namelijk tussen de 0.032 en 0.040 W/mK (lambda waarde). Het verschil tussen de twee is dat rotswol meer kan dienen als een soort geluidsisolatie dan glaswol. Daarbij is steenwol wel wat zwaarder om mee te werken.

pro tipVindy PRO tip:
Wist je dat bij een lambda waarde het juist gaat om een zo laag mogelijk getal? Let daar dus goed op bij de keuze voor een bepaalde isolatiemateriaal.

EPS / XPS, kan ook aangekocht worden in rollen of vloerisolatieplaten. Dit zijn isolatiematerialen van kunststof. EPS is eigenlijk de goedkopere variant van XPS, dat komt ook door zijn eigenschappen. EPS, met een lambda waarde tussen de 0.034 en 0.038, is net wat minder goed isolerend dan XPS, die een lambda waarde heeft die ligt tussen de 0.029 en 0.034. Dat zie je dan ook terug in de prijs, XPS is namelijk wat duurder dan EPS.

Luchtkussens, zijn effectief door het lucht in de zakken dat niet in beweging is. De isolatiekussens worden vastgemaakt door nietjes in de draagbalken bij een houten vloer, en vastgemaakt met lijm bij een betonvloer. De luchtkussens, ook thermokussens genoemd, hebben een lambda waarde van 0.020 en zijn dus een van de beste vormen van isolatie die te verkrijgen is. Daarmee is het ook direct de duurste vorm, maar daar komen we nog op terug.

PUR & PIR

Ook PUR en PIR wordt vaak gebruikt bij het isoleren van de vloer. Dit komt doordat zij de best isolerende materialen zijn. Ze hebben namelijk een hele hoge isolatiewaarde: 0.026 voor vloerisolatie PUR en zelfs 0.023 voor PIR. Het grootste verschil in de vloerisolatie PUR en PIR isolatie is de vorm waarin het geplaatst wordt. Waar PUR meestal in gespoten vorm wordt geplaatst, is dat bij PIR niet het geval, deze worden in vloerisolatieplaten geleverd. Een groot nadeel van gespoten vloerisolatie PUR is dat het een tijdje wat chemisch kan ruiken.

pro tipVindy PRO tip:
Wil je te weten komen welke vorm van isolatie voor jou de beste keuze is? Ga dan in gesprek met een isolatiespecialist. Die kan jouw geval het beste beoordelen en je daarbij adviseren wat voor jou de beste keuze is. Je kan in contact komen met isolatiespecialisten door offertes aan te vragen via Vindy. Hiermee kun je prijzen vergelijken en zo voor jou de voordeligste specialist benaderen voor een gesprek.

Mocht je nu geen kruipruimte hebben dan kan je als alternatief gaan voor isolatiechape. Dit is een ondervloer waarbij er direct een isolerend middel bij wordt gemengd waardoor de vloer toch een beetje isoleert. Het is niet geschikt als pure vloerisolatie, daarvoor heeft het een te hoge lambda waarde, namelijk 0.085. Vraag een isolatiespecialist naar meer informatie over isolatiechape.

Kruipruimte isolatie

Is jouw kruipruimte niet hoog genoeg voor vloerisolatie? Je kunt dan de kruipruimtes laten isoleren met schelpen of isoparels. De schelpen en isoparels worden op de bodem van de kruipruimte gestort en heeft als functie om het vocht in jouw kruipruimte te verminderen. Dit voorkomt dat het vocht tegen de onderkant van de vloer kan komen. Ook wordt er vaak een dampfolie geplaatst op de bodem van de kruipruimte om vochtproblemen te voorkomen.

Vloerisolatie prijs

Nu zal je vast nieuwsgierig zijn naar de kosten van alle soorten isolatiematerialen. De prijs voor het laten isoleren van een vloer kan veel verschillen en is afhankelijk van veel elementen. Hoe goed kan men de kruipruimte bereiken? Is de kruipruimte groot genoeg? Welk isolatiemateriaal moet er geplaatst worden? Welke vloersoort heb je?

Ondanks al deze twijfels kunnen we wel enkele richtprijzen geven van de materialen.
Richtprijzen vloerisolatie materialen:

  • Glaswol: 5 tot 10 euro per vierkante meter
  • Rostwol: 6 tot 12 euro per vierkante meter
  • EPS: 7 tot 13 euro per vierkante meter
  • XPS: 10 tot 20 euro per vierkante meter
  • Luchtkussens: 30 tot 50 euro per vierkante meter
  • Gespoten PUR: 15 tot 25 euro per vierkante meter
  • PIR platen: 12 tot 18 euro per vierkante meter

Premie vloerisolatie

Wil je besparen op het laten plaatsen van vloerisolatie? Kijk dan eens naar de premie vloerisolatie die je kan krijgen van de netbeheerder. Je zou tot wel 6 euro per geïsoleerde vierkante meter terug kunnen krijgen met deze isolatiepremie. Dan moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Wellicht de belangrijkste voorwaarde is dat je de isolatie door een isolatiespecialist laat plaatsen. De overige voorwaarden, om in aanmerking te komen voor de isolatiepremie, kun je lezen op de website van de Vlaamse overheid.

Vloer isoleren offerte via Vindy: zó geregeld!

Wil je het wooncomfort verbeteren in jouw pand of woning? Heb je vaak last van een koude vloer? Laat dan je vloer isoleren! Vraag meerdere offertes aan via Vindy om erachter te komen wat vloerisolatie in jouw situatie zal gaan kosten. Door deze offertes te vergelijken kan je daarnaast nog eens flink besparen op de totale kosten. De besparing kan soms oplopen tot 40% van de totale kosten!

Plaats ook jouw klus Besparen tot 40%!

Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Vragen

Dat mag altijd.

Nou, wij zorgen ervoor dat je kunt besparen op klusjes, geïnspireerd raakt door de mooiste projecten of praktische informatie kan inlezen!

Op onze website vind je klusjes in de categorieën 'in huis', 'in tuin', 'bouw' en 'energie'. Voor alle klusjes in en rond je huis kun je gratis offertes opvragen. Door te vergelijken krijg je altijd de beste prijs!

Jazeker! Je vraagt altijd kosteloos offertes op. Maximaal 6 bedrijven zullen vervolgens contact met je opnemen en een prijsofferte uitbrengen. Zit er niets tussen? Even goede vrienden! Er is al zoveel verplicht in het leven: dit gelukkig niet!