Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een

Dak isoleren

Het komt nog regelmatig voor dat het dak van een woning of pand nog niet voldoende geïsoleerd is. Goede isolatie is heel belangrijk, want door goede dakisolatie zal je de ruimtes minder hoeven te verwarmen. Minder verwarmen zorgt voor minder kosten voor jouw energierekening. In dit artikel gaan we je wat meer vertellen over dakisolatie en welke manieren van het dak isoleren er zijn.

Plat dak isoleren

Heeft jouw woning of pand een plat dak dat geïsoleerd moet worden? Een plat dak kan je laten isoleren aan zowel de buitenkant als de binnenkant. Maar wat is het verschil tussen deze twee varianten en voor welke moet je kiezen?

Platte daken, zeker de oudere varianten, zijn vaak nog niet voorzien van goede isolatie. Dit komt doordat er vroeger vaak voor de goedkoopste isolatie optie werd gekozen, namelijk het zogeheten koud plat dak. Hierbij werd de dakisolatie aan de onderkant geplaatst, wat ervoor zorgde dat in de loop der tijd waterdamp in de isolatielaag ging zitten. Daarom wordt die techniek niet meer gebruikt, maar kan het nog steeds voorkomen dat een oud plat dak deze manier van isoleren bevat.

Tegenwoordig is een warm plat dak veel gebruikelijker. Hierbij wordt het isolatiemateriaal direct onder de dakbedekking geplaatst. Het voornaamste voordeel van deze optie is dat de dakconstructie geen last heeft van flinke temperatuur schommelingen. Dit komt doordat de isolatielaag nu boven het dakbeschot komt te liggen.

pro tipVindy PRO tip:
Let er wel op dat de isolatielaag bij een warm plat dak voorzien is van een dampremmende folie. Als je namelijk geen dampscherm hebt liggen tussen het beschot en de isolatie, zal je nog steeds last houden van waterdamp. Zorg er ook voor dat het isolatiemateriaal niet kan krimpen door de temperatuurverschillen.

Naast het warm plat dak is er ook een variant hierop, namelijk het omgekeerd plat dak. Hierbij wordt de isolatie aan de buitenzijde geplaatst. De isolatie komt bovenop de afdichtingslaag te liggen waarna er een ballastlaag, meestal grind, komt te liggen op de isolatie. Het is een makkelijkere manier van isoleren dan een warm plat dak, maar het is wel vereist dat je over een stevige dakconstructie bezit in verband met de grindlaag die bovenop het isolatiemateriaal komt te liggen.

Hellend dak isoleren

De meeste mensen beschikken over een hellend dak en hier is de isolatie van het dak net zo belangrijk als bij een plat dak. Een hellend dak kan je van zowel de binnen- als de buitenkant isoleren. Maar hoe gaat dat dan precies?

Isolatie binnenzijde

Het isoleren van een hellend dak vanaf de binnenkant wordt eigenlijk altijd gedaan door het isolatiemateriaal tussen de dakbalken te plaatsen. Kijk ook goed of het isolatiemateriaal beschikt over een dampwerende laag, als dit niet zo is moet er nog een dampscherm geplaatst worden. Meestal wordt het daarna afgewerkt met afdekplaten zodat de isolatie niet zichtbaar is.

Isolatie buitenkant

Mocht je toch van plan zijn het dak te renoveren, omdat het niet in goede staat is, dan is isolatie vanaf de buitenkant een betere optie voor je. Je kunt dan isolatieplaten tussen het beschot en de dakpannen laten plaatsen. Dit is helaas niet mogelijk voor rijtjeshuizen, aangezien met deze vorm van isolatie de nok verhoogd wordt.

Een alternatief hierop is het inblazen van het isolatiemateriaal tussen het beschot en de dakpannen. Hierbij wordt er isolatiemateriaal ingeblazen in de ruimte tussen het beschot en de dakpannen. Het materiaal vormt zicht tot een dichte en harde isolatieplaat naar de vorm van het dak. Zo ben je voorzien van een uitstekende isolatie die ook nog eens zonder veel moeite te plaatsen is.

pro tipVindy PRO tip:
Laat een isolatiespecialist beoordelen welke isolatievorm het meest geschikt is voor jouw situatie. Met dit advies ben je zeker van de meest ideale oplossing voor jouw dak en bespaar je met de isolatie flink op je energierekening. Kom in contact met isolatiespecialisten door een offerte aan te vragen via Vindy. Door het vergelijken van offertes kan je flink besparen op de kosten.

Dak laten isoleren

Het is aan te raden om het dak altijd te laten isoleren door een isolatiespecialist. Deze weet precies wanneer een bepaalde isolatiesoort geplaatst moet worden en welke isolatiesoort het best bij jouw dak past. Aangezien een isolatiespecialist de klus tientallen keren per jaar uitvoert, weet hij precies waar de valkuilen zitten bij een bepaald type dak.

De materialen waar de specialist gebruik van maakt is ook verschillend per isolatietype. Als men werkt met isolatieplaten wordt er vooral gebruik gemaakt van PUR isolatie en PIR isolatie. PIR platen zijn over het algemeen wat efficiënter dan PUR platen, en daarom ook wat duurder. Ook glaswol en rotswol zijn populaire isolatiematerialen, vooral bij hellende daken.

pro tipVindy PRO tip:
Wil je veel gebruik maken van de zolder? Laat dan zowel je dak, als je zoldervloer isoleren door een isolatiespecialist. Zo blijft de zolder in de winter lekker warm. Daarnaast zal je ook per vierkante meter besparen op de totale kosten vanwege de omvang van het project.

Premie dakisolatie

Je kunt door verschillende subsidies en premies flink wat korting krijgen op de aanschaf en plaatsing van dakisolatie. Deze premies kan je krijgen van zowel jouw netbeheerder, als de overheid. Maar welke premies kan je precies aanvragen?

Enkele premies die je kunt aanvragen zijn:

  • Premie van de netbeheerder: Je kunt tot wel 8 euro per vierkante meter terugkrijgen van de netbeheerder als je jouw dak laat isoleren. Voorwaarde hierbij is dat het dat een warmteweerstand waarde (Rd-waarde) krijgt die boven de 4,5 ligt. Als je hieronder zit krijg je minder terug per vierkante meter.
  • Belastingvoordeel dakisolatie: Je kunt ongeveer 30% van de totale kosten voor het laten plaatsen van dakisolatie terugkrijgen aangezien je het kan verwerken in de belastingaangifte.
  • Verbeteringspremie Vlaamse overheid: deze premie kan je krijgen als je het gehele dak renoveert en daarbij het dak van goede isolatie voorziet.

Ook lokale overheden zoals provincies en gemeentes hebben premies beschikbaar. Welke dat precies zijn hangt af van de provincie of gemeente. Een isolatiespecialist kan je vaak helpen bij het aanvragen van subsidies. Nog een extra reden waarom het raadplegen van een isolatiespecialist geen slecht idee is.

Dakisolatie prijzen

Het laten plaatsen van dakisolatie gaat natuurlijk geld kosten. Maar wat zijn de prijzen waar je aan moet denken bij het laten plaatsen van dakisolatie?

Het laten isoleren van platte daken is vaak net wat goedkoper dan het laten isoleren van een hellend dak. Bij de isolatie van een plat dak kan je, afhankelijk van de materiaalsoort, uitgaan van een prijs die ligt tussen de 20 en 40 euro per vierkante meter.

Beschik je over een hellend dak, dan gaat het isoleren van het dak je wat meer kosten. Denk dan aan een bedrag tussen de 25 en de 50 euro per vierkante meter.

Dak isoleren offerte via Vindy: zó geregeld!

Kan jouw dak wel een isolatielaag gebruiken? Vraag dan dakisolatie offertes aan via Vindy! Door deze offertes met elkaar te vergelijken kan je soms tot wel 40% besparen op de installatie van dakisolatie. Daarnaast bespaar je door de isolatie ook nog eens op de energierekening. Ideaal!

Plaats ook jouw klus Besparen tot 40%!

Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Vragen

Dat mag altijd.

Nou, wij zorgen ervoor dat je kunt besparen op klusjes, geïnspireerd raakt door de mooiste projecten of praktische informatie kan inlezen!

Op onze website vind je klusjes in de categorieën 'in huis', 'in tuin', 'bouw' en 'energie'. Voor alle klusjes in en rond je huis kun je gratis offertes opvragen. Door te vergelijken krijg je altijd de beste prijs!

Jazeker! Je vraagt altijd kosteloos offertes op. Maximaal 6 bedrijven zullen vervolgens contact met je opnemen en een prijsofferte uitbrengen. Zit er niets tussen? Even goede vrienden! Er is al zoveel verplicht in het leven: dit gelukkig niet!