Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een

Behang afstomen

Behang afstomen en behang verwijderen zijn klusjes die niet heel moeilijk zijn om zelf uit te voeren. Veel mensen kiezen er echter voor om het behang te laten verwijderen door een professional die middels een stoomapparaat in een mum van tijd het behang heeft verwijderd. Dit scheelt behoorlijk in de tijd en bovendien hoef je zelf je handen niet uit de mouwen te steken.

Voor wie toch liever zelf aan de slag gaat schreven we dit artikel over behang afstomen en behang verwijderen.

Behang afstomen en behang verwijderen

Behang kan op verschillende manieren verwijderd worden. Voor relatief kleine muren kom je goed toe met afweekmiddel. Voor grotere muren of behang van zwaar papier loont het om het behang te verwijderen met een stoomapparaat.

Het verwijderen van het behang zelf is niet moeilijk, maar wel behoorlijk tijdrovend en dient secuur uitgevoerd te worden. Ieder klein stukje behang zal immers verwijderd moeten worden voordat je de nieuwe muurbekleding aan kunt brengen, ongeacht of je opnieuw gaat behangen of dat je voor een andere wandafwerking kiest zoals bijvoorbeeld schilderwerk.

pro tipVindy PRO tip: Het verwijderen van het oude behang geeft nogal wat rommel, zelfs als je zonder stoomapparaat aan de slag gaat. Zorg daarom voor een goede voorbereiding. Een afdekzeil om waterschade te voorkomen is hierbij een absolute must. Zet ook meubels en kasten in het midden van de kamer of indien mogelijk in een andere ruimte. Omdat bij behang afstomen en behang verwijderen water komt kijken is het erg belangrijk dat je voldoende aandacht besteedt aan lichtschakelaars en stopcontacten. Sluit de zekeringgroep af en plak de lichtschakelaars en stopcontacten goed af.

Stappenplan behang verwijderen

In onderstaand stappenplan houden we rekening met behang verwijderen mét en zonder stoomapparaat. Als je zelf aan de slag gaat met het verwijderen van het oude behang kun je het stappenplan dan ook altijd volgen, ongeacht of je gebruik maakt van een stoomapparaat of enkel met afweekmiddel het oude behang verwijdert.

1. Voorbereiding

In de Vindy Pro Tip hierboven beschreven we al welke voorbereidingen je moet treffen. Dit is erg belangrijk om schade aan je woning te voorkomen. Uiteraard zul je ook de benodigde materialen in huis moeten halen. Wanneer je te werk gaat met een afstoomapparaat zul je deze moeten aanschaffen, huren of lenen indien iemand in je omgeving hierover beschikt. Verder heb je nog nodig:

 • Afdekzeil
 • Behangkrabbers of plamuurmessen
 • Blokkwast
 • Prikroller
 • Afwasmiddel
 • Harde borstel
 • Spons
 • Water
 • Vuilniszakken
 • Tape
 • Emmer
 • Afstoomapparaat (optioneel)
 • Muurvuller (optioneel)

2. Aan de slag met afweekmiddel

Als je alle benodigde materialen in huis hebt, de vloer is afgedekt met het afdekzeil en de zekeringgroep is afgesloten kun je beginnen met het verdunnen van het afweekmiddel. Op de verpakking vind je doorgaans het voorschrift hoe dit moet.

Zodra je het afweekmiddel voldoende verdund hebt kun je met de blokkwast het afweekmiddel ruim aanbrengen op het oude behang. Laat dit een aantal minuten intrekken en steek vervolgens het behang af met een breed plamuurmes of behangkrabber. Let er op dat je al het oude behang goed verwijderd. Kleine stukjes behang die blijven zitten zullen afbreuk doen aan de nieuwe wandbekleding.

pro tipVindy PRO tip: Soms wilt het oude behang maar moeilijk los laten. Kleine gaatjes maken in het behang is dan de oplossing. Je kunt dit met bijvoorbeeld een hobby- of stanleymes doen door kleine kerfjes in het behang te maken, maar veel makkelijker en sneller doe je dit met een prikroller. Het afweekmiddel dringt hierdoor veel makkelijker in het behang en zodoende zul je het behang dan ook gemakkelijker kunnen verwijderen. Bij dikkere behangsoorten als glasvezelbehang, vinylbehang, vliesbehang en behang wat geverfd is, is dit een absolute must om het behang efficiënt te kunnen verwijderen.

3. Behang afstomen met een afstoomapparaat

Voor de dikkere behangsoorten en/of grote oppervlakten loont het om het behang te verwijderen met een afstoomapparaat. Wanneer je een afstoomapparaat huurt wordt doorgaans uitgelegd hoe het apparaat precies werkt en hoe je te werk moet gaan om het oude behang te verwijderen.

De werking van het apparaat is vrij simpel. Je vult het afstoomapparaat met water en wacht totdat het water op temperatuur is. Vervolgens begin je bovenaan in een hoek en houdt de stoommond enkele minuten op dezelfde plaats. Door de warmte van de stoom laat de lijmlaag los en kun je het behang eenvoudig lossteken met een plamuurmes of behangkrabber.

Op deze manier werk je de gehele muur af waarbij je altijd van boven naar beneden werkt. Het water wat afkomstig is van het stoomapparaat zal op deze manier langs de muur sijpelen en het behang alvast bevochtigen. Indien de lijm gemakkelijk loslaat kun je voorzichtig proberen in één keer een grote lap behang van de muur te trekken. Let ook hier weer op achtergebleven restjes behang en lijm en verwijder deze direct.

pro tipVindy PRO tip: Sommige soorten behang zul je eerst moeten prepareren voordat je aan de gang kunt met het afstoomapparaat. Vinylbehang bestaat bijvoorbeeld uit twee lagen. De bovenste laag kun je vrij gemakkelijk losmaken van de onderlaag. Je hebt hier geen afweekmiddel voor nodig. Je kunt in principe direct over de onderlaag heen behangen, maar gebruik de prikroller en het afstoomapparaat indien je al het oude behang wilt verwijderen. Glasvezelbehang is vaak nog moeilijker te verwijderen door de latex laag die vaak over het behang is geschilderd. Latex is waterdicht en afstomen is dan ook niet mogelijk. De enige oplossing is om de muur in z'n geheel te schuren en vervolgens met de prikroller gaatjes te maken in het behang. Hierna kun je zonder problemen het behang afstomen met het afstoomapparaat.

4. De muur prepareren voor de nieuwe wandafwerking

Wanneer de muur egaal is en al het behang is verwijderd maak je de muur schoon met water en een harde borstel. Eventuele scheuren of beschadigingen aan de muur vul je op met muurvuller en schuurt deze na het drogen goed na om oneffenheden te voorkomen.

De muur is nu klaar voor de nieuwe wandafwerking.

Behang verwijderen: Zelf doen of uitbesteden?

Met bovenstaand stappenplan kan vrijwel iedereen het oude behang in zijn of haar woning verwijderen. Moeilijk is het absoluut niet. Tijdrovend en frustrerend is het absoluut wel. Je zult echt de tijd moeten nemen om het oude behang optimaal te verwijderen en kunt dit eigenlijk alleen overdag doen zodat je dankzij het daglicht goed kunt zien of er geen restjes behang of lijm zijn achtergebleven op de muur.

Wie nog nooit zelf behang heeft verwijderd zal dan ook één of twee dagen goed zoet zijn met dit klusje.

Vinyl behang offerte via Vindy: zó geregeld!

Het behang laten verwijderen door een professional is vaak binnen enkele uren gebeurd en een vakman zal er altijd voor zorgen dat de muur helemaal klaar is voor de nieuwe wandafwerking. Uitbesteden aan een behanger voorkomt dan ook veel tijdsverlies en vooral frustratie. Al die kleine stukjes lijm en behang die blijven zitten na het afstomen/verwijderen van het behang heeft al menigeen tot waanzin gedreven. Via Vindy vraag je snel en volkomen gratis vrijblijvende offertes op bij behangers bij jou in de buurt. Je kunt op deze manier tot wel 40% besparen!

Plaats ook jouw klus Besparen tot 40%!

Behangwerken klusinfo

Lees het in de vraagbaak.

Laat ons je helpen! We hebben hele gave artikelen geschreven die je kunnen helpen bij doe-het-zelf klussen rondom behangwerken!


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Vragen

Dat mag altijd.

Nou, wij zorgen ervoor dat je kunt besparen op klusjes, geïnspireerd raakt door de mooiste projecten of praktische informatie kan inlezen!

Op onze website vind je klusjes in de categorieën 'in huis', 'in tuin', 'bouw' en 'energie'. Voor alle klusjes in en rond je huis kun je gratis offertes opvragen. Door te vergelijken krijg je altijd de beste prijs!

Jazeker! Je vraagt altijd kosteloos offertes op. Maximaal 6 bedrijven zullen vervolgens contact met je opnemen en een prijsofferte uitbrengen. Zit er niets tussen? Even goede vrienden! Er is al zoveel verplicht in het leven: dit gelukkig niet!