Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een

Zonneboiler

Een zonneboiler zorgt ervoor dat er op duurzame wijze, door middel van zonnewarmte, gebruik kan worden gemaakt van energie die vervolgens weer kan worden gebruikt voor diverse toepassingen in huis. Er kan zo op milieuvriendelijke manier worden verwarmd en tevens kan er op verwarmingskosten worden bespaard. Hoe werkt een zonneboiler? Wat voor soort zonneboilers zijn er? En wat kost het om een zonneboiler te laten plaatsen? In dit artikel bespreken we alles omtrent het gebruik maken van een zonneboiler. Lees je mee?

Hoe werkt een zonneboiler precies?

In principe bestaat een zonneboiler uit twee hoofdonderdelen; een zonnecollector en een voorraadvat. De zonnecollectoren zijn in staat om zonnewarmte op te vangen. Tussen de zonnecollectoren en het voorraadvat is een gesloten circuit aangesloten waardoorheen een vloeistof wordt rondgepompt. Deze vloeistof neemt de opgevangen warmte over en zal deze daarna via een warmtewisselaar afgeven aan het leidingwater. Het verwarmde leidingwater kan worden opgeslagen in het voorraadvat en worden gebruikt voor warm water toepassingen in huis.

zonneboiler hellend dak

Een standaard zonneboiler kan ook zijn voorzien van een zogenaamd terugloopsysteem, wat er voor zorgt dat bij koude dagen het water uit de collector terug zal lopen in het bijbehorende terugloopvat zodat bevriezing ervan kan worden voorkomen. Er zijn daarnaast ook zonneboilers die gebruik maken van antivries, waardoor het water niet zal kunnen bevriezen. Hierdoor zal zo’n terugloop systeem dus niet nodig zijn.

Welke soorten zonneboilers zijn er?

Er zijn meerdere soorten zonneboilers. Naast het standaard type zonneboiler dat hierboven wordt beschreven kennen we ook nog de compacte zonneboiler, de CV-zonneboiler en de zonneboilercombi.

Compacte zonneboiler

De compacte zonneboiler maakt gebruik van een voorraadvat dan is geïntegreerd met een zonnecollector. Hierdoor kan er worden bespaard op ruimte. Vanwege deze integratie zal de boiler zich dan ook buiten bevinden waardoor deze van een extra isolerende laag is voorzien. Houdt er rekening mee wanneer gebruik wordt gemaakt van dit type zonneboiler, dat het dak van de woning iets zwaarder zal worden belast. In de meeste gevallen zal dit echter geen probleem zijn.

zonneboiler dak

De opslagcapaciteit van de compacte zonneboiler (tussen de 75 liter en 140 liter) is aanvankelijk iets lager dan die van bijvoorbeeld de standaard zonneboiler. Deze variant zonneboiler is daarom dan ook voornamelijk geschikt voor de wat kleinere huishoudens.

CV-zonneboiler

Een CV-zonneboiler zorgt ervoor dat het boilerwater kan worden bijverwarmd door het CV water. De CV buizen zullen bij dit type zonneboiler namelijk door de zonneboiler heen lopen. In het voorraadvat van deze zonneboiler zal er een extra warmtewisselaar worden geïnstalleerd die zorgt voor een aansluiting op de CV-ketel. Het warme water kan direct worden gebruikt en er zal geen aparte naverwarming meer benodigd zijn. Het voornaamste voordeel van deze variant zonneboiler is dat er hierbij veel warm tapwater tegelijkertijd kan worden gebruikt. Het warm water kan namelijk rechtstreeks uit het voorraadvat worden getapt.

Zonneboilercombi

De combi-zonneboiler maakt gebruik van een flinke CV-zonneboiler waarbij tevens ook een CV-brander of een warmtepomp en voorraadvat in verwerkt zijn. Zo kan het verwarmde water gebruikt worden voor zowel dagelijks gebruik als verwarming van de woning. Er worden hierbij dan ook twee aparte circuits gebruikt. De zonnecollector maakt daarbij gebruik van meerdere warmtewisselaars.

zonneboiler plat dak

Zonneboiler prijs

De prijs van een zonneboiler zal voor een groot deel afhankelijk zijn van de persoonlijke situatie en dus de grootte van de zonneboiler. In de tabel hieronder worden diverse gemiddelde prijzen weergegeven voor een aantal verschillende groottes van zonneboilers.

Zonneboiler types Gem. prijs incl. installatie
Compact € 1850 - € 2200
Combi € 2250 - € 3500


Een aantal bekende merken die kwalitatieve zonneboilers aanbieden zijn: Remeha, HR Solar, Nefit, Sonnenkraft, Vaillant & Viessmann.

Zonneboiler terugverdientijd

De gemiddelde kosten voor een zonneboiler voor een gezin liggen zo tussen de €2000 en €3000. De jaarlijkse besparing die daarmee kan worden behaald ligt zo tussen de €280 en €350 per jaar.

Huishouden type Gem. Besparing p/ jaar
2+ pers. € 200
4+ pers. € 350

Rekening houdend met de huidige gasprijzen zou de terugverdientijd voor een standaard zonneboiler ongeveer zo’n 12 jaar zijn. Houdt er daarnaast ook nog rekening mee dat verwacht wordt dat de gasprijzen de komende jaren nog behoorlijk zullen gaan stijgen. Jaarlijkse besparingen zullen daardoor dus alleen nog maar hoger worden.

pro tipVindy PRO tip: Het beste resultaat behaal je natuurlijk met zonnecollectoren die zoveel mogelijk zonlicht kunnen opvangen. Zonnecollectoren die zuidelijk of zuidwestelijk worden gericht zorgen voor het meest optimale rendement.

Subsidies zonneboiler

De ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie) zorgt ervoor dat je een tegemoetkoming kunt ontvangen voor aanschaf van je zonneboiler. Deze regeling geldt voor zowel zakelijke als particulieren gebruikers. De overheid tracht zo de komende jaren het gebruik van duurzame warmte energie te stimuleren om zo te besparen op energie en de CO2 uitstoot te verminderen. Informeer bij je gemeente of een zonneboiler specialist voor de precieze hoogte die geldt voor een subsidie in jouw gemeente.

pro tipVindy PRO tip: Wanneer je een zonneboiler gaat aanschaffen, houd dan niet alleen rekening met de capaciteit die je nu nodig hebt, maar ook met een eventueel verhoogde of verlaagde capaciteit in de (nabije) toekomst bij bijvoorbeeld gezinsuitbreiding of kinderen die het huis uit gaan.

Zonneboiler offerte via Vindy: zó geregeld!

Benieuwd naar de mogelijkheden voor een zonneboiler op jouw woning? Schakel hiervoor dan een zonneboiler specialist in uit jouw buurt. Zowel op aanschaf van de zonneboiler zelf als plaatsing ervan kun je via Vindy gemakkelijk besparen. Je kan hier namelijk gratis meerdere offertes vergelijken en zo eenvoudig kiezen voor een kwalitatieve zonneboiler tegen de beste prijs!

Plaats ook jouw klus Besparen tot 40%!

Zonneboiler klusinfo

Lees het in de vraagbaak.

Laat ons je helpen! We hebben hele gave artikelen geschreven die je kunnen helpen bij doe-het-zelf klussen rondom zonneboiler!


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Vragen

Dat mag altijd.

Nou, wij zorgen ervoor dat je kunt besparen op klusjes, geïnspireerd raakt door de mooiste projecten of praktische informatie kan inlezen!

Op onze website vind je klusjes in de categorieën 'in huis', 'in tuin', 'bouw' en 'energie'. Voor alle klusjes in en rond je huis kun je gratis offertes opvragen. Door te vergelijken krijg je altijd de beste prijs!

Jazeker! Je vraagt altijd kosteloos offertes op. Maximaal 6 bedrijven zullen vervolgens contact met je opnemen en een prijsofferte uitbrengen. Zit er niets tussen? Even goede vrienden! Er is al zoveel verplicht in het leven: dit gelukkig niet!