Laadpaal
Steeds meer mensen kiezen voor een elektrische auto, zeker omdat dit gestimuleert wordt met diverse premies. Het is tevens beter voor het milieu en bovendien voordeliger dan rijden op benzine of diesel. De auto moet echter wel worden opgeladen met een laadpaal. Deze zijn openbaar al in veel steden en dorpen te vinden, maar het beste kun je deze ook thuis of op kantoor laten installeren. Ook hier zijn weer premies voor.
Laadpaal aankopen
Heb je nog geen laadpaal gekocht? Iedere laadpaal heeft zo zijn voor- en nadelen. Er zijn echter enkele zaken die je als uitgangspunt kunt nemen bij de aanschaf van een laadpaal;
- Laadpaal op kantoor? Kies dan voor 2 socket's van 11kW
- Laadpaal thuis? Kies dan voor een vaste kabel
- Hybride auto? Kijk dan naar een oplaadpaal die max 3,7kW kan laden (meer is niet nodig!)
- Let altijd op de type aansluiting (zo hebben Amerikaanse en Japanse merken vaak een type 1 aansluiting. Op een Tesla na, die heeft gewoon de gebruikelijke type 2. Alle overige Europese merken, behalve Peugeot, hebben ook een type 2)
Laadpaal met of zonder abonnement?
Je kunt los een laadpaal aankopen, maar er zijn ook leveranciers die de laadpaal en laadpas(sen) leveren. Ze heb je alles in 1. Je zit dan wel aan een abonnement vast.
Vindy PRO tip: Als je via Vindy vrijblijvend offertes opvraagd bij lokale leveranciers voor de installatie van een laadpaal, kan je ook aangeven dat deze nog aangekocht dient te worden. Zij kunnen je dan adviseren en een scherpe prijs doen toekomen. Zo heb je voordelig de aankoop en installatie onder 1 dak!
Laadpaal installeren
Er zijn 4 soorten installaties mogelijk voor een laadpaal;
1. Aparte aansluiting
Dit is wanneer je in een vrijstaand huis of rijtjeshuis woont en een aparte aansluiting wilt krijgen op eigen grond. Hierbij kun je het beste informeren bij de gemeente voor de voorwaarden.
2. Koppelen aan bestaande elektra
Wanneer je in een vrijstaand huis of rijtjeshuis woont en de laadpaal wilt aansluiten op de bestaande elektriciteit kun je via Vindy eenvoudig een offerte opvragen voor de installatie (en eventueel aankoop en levering) van de laadpaal. Een monteur kan dan langskomen en adviseren voor de juiste positie en uiteraard een gedegen offerte opmaken voor de installatie van de laadpaal.
3. Laadpaal in de buurt van woning
Dit is met name interessant als je zelf in een flat of appartement woont en dus geen eigen begane grond hebt om de laadpaal op te zetten. Neem contact op met de beheerder of eigenaar van de flat of met de Vereniging van Eigenaren. Deze kunnen in overleg met de gemeente een laadpaal laten plaatsen.
4. Installatie op openbare plek
Wanneer je bijvoorbeeld in de straat een oplaadpaal wilt, omdat er bijvoorbeeld meerdere mensen zijn met een elektrische auto, kun je hiervoor prima terecht bij de gemeente. Ze plaatsen vaak zonder pardon een paal zodra er genoeg animo is. Verzamel de handtekeningen van buurtbewoners voor goedkeuring en de aanvraag is zo gepiept :-).
Voordelen installatie laadpaal
Naast de bekende voordelen van het hebben van een oplaadpaal, zoals het voordelig en flexibel kunnen opladen van je eigen auto, bestaan er enkele voordelen aan het uitbesteden van de installatie van deze laadpaal;
- Advies van type laadpaal
- Eventueel voordelig aankopen van laadpaal
- Advies plek van laadpaal
- Nette afwerking alle kabels en grondwerk
- Garantie op aansluiting
- Veilige aansluiting
Vraag dus gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan via Vindy bij lokale installateurs. Het is zeker de moeite waard!
Premies voor laadpaal
Met name voor ondernemers is het extra interessant om elektrisch te rijden en een laadpaal aan te schaffen. Er zijn veel fiscale regelingen met betrekking tot investeren in elektrisch rijden. Dit geldt met name voor volledig elektrisch rijdende auto's, maar ook voor Plug-in Hybrid (hybride) auto's zijn er aftrekposten omdat ook deze deels CO2-uitstoot reduceren.
Als je alleen investeert in een laadpunt moet de investering minimaal € 2.500,- zijn om een premie of subsidie te verkrijgen.
Vindy PRO tip: Kijk altijd voor actuele premieregelingen op de website van de overheid.
Laadkabel voor laadpaal
Alle auto's worden met een type 1 of type 2 aansluiting geleverd. Dit is de IEC 62196 stekker die aan de auto zelf zit. Deze dient dan aangesloten te worden op de laadpaal. Bijna 100% van alle laadpunten in Europa zijn uitgevoerd met een type 2 aansluiting. Dit betekent dat de meeste laadpalen een kabel type 2 stekker hebben. Dit wordt vaak 'Mennekes' stekker genoemd.
Verschil kabel type 1 en type 2
Het verschil zit 'm puur in de type auto. We hebben hieronder een rijtje gemaakt met de verschillende type merken en voertuigen en onderverdeeld tussen kabel type 1 en kabel type 2.
Kabel type 1
- Audi A1 e-tron
- Cadillac ELR
- Chevrolet Spark EV / Chevrolet Volt
- CitroenC-Zero
- Fisker Karma
- Ford Focus Electric
- Honda Jazz EV
- Mini Mine E
- Mitsubishi iMiEV / Mitsubishi Outlander PHEV
- Nissan Leaf / Nissan E-NV200
- Opel Ampera
- Peugeot Ion / Peugeot Partner Electric
- Renault Twizy / Renault Fluence / Renault Kangoo
- Still Mia Electric
- Toyota Prius Plug-in
- Volvo C30 DRIVe Electric.
Kabel type 2
- BMW i3 / BMW i8
- BYD E6
- Mercedes-Benz A-Klasse E-cell / Mercedes-Benz SLS AMG Electric Drive / Mercedes-Benz B klasse Electric Drive / Mercedes-Benz Vito E-Cell
- Porsche panamera S E-hybrid / Porsche 918 Spyder
- Renault Zoe
- Smart Fortwo Electric Drive
- Smith Edison
- Tesla Model S
- Volkswagen E-up / Volkswagen e-Golf
- Volvo V60 Plug-in Hybride
Vindy PRO tip: Vraag altijd eenvoudig de type kabel op via de lokale auto-dealer. Een simpel telefoontje is voldoende om erachter te komen wat de juiste type kabel voor jouw elektrische auto is.
Zakelijke laadpaal
Wil je een laadpaal op kantoor? Voor jezelf of voor werknemers? Kies dan altijd voor een "slimme" laadpaal die exact bijhoudt hoeveel er geladen is en wordt. Zodoende kan je altijd terugrekenen wat jijzelf als werknemer of als werkgever moet verrekenen indien er afspraken zijn over een vergoeding voor het elektrisch laden.
Meerdere laadpalen nodig?
Wil je meerdere laadpalen laten installeren? Ook dan kan je bij Vindy eenvoudig terecht voor een leverancier en installateur uit jouw regio. Deze komt vrijblijvend langs op de zaak en kan in kaart brengen welke laadpalen geschikt zijn voor de auto's uit jouw wagenpark. Heb je bijvoorbeeld verschillende merken, zoals Amerikaanse, Japanse, Franse of andere Europese auto's? Dan zit er verschil in de aansluitingen. Dit geldt ook wanneer je volledig elektrische auto's en hybrides hebt rijden. Een professionele Vindy installateur kan hierin perfect adviseren en een offerte opmaken.
Laadpalen klusinfo
Lees het in de vraagbaak.
Laat ons je helpen! We hebben hele gave artikelen geschreven die je kunnen helpen bij doe-het-zelf klussen rondom laadpalen!