Zonnepanelen in diverse kleuren?

Mike avatar

Mike op 12-03-2019

Zonnepanelen in diverse kleuren?

Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Zonnepanelen zijn altijd nog of zwart of donkerblauw geweest van kleur. Maar de kleur van zonnepanelen zou in de toekomst wel eens kunnen gaan veranderen. De ontwikkelingen gaan het op korte termijn toelaten om zonnepanelen ook in andere kleuren te produceren. Hoe zit het precies? Je leest het hieronder.

Meer kleuropties in zonnepanelen

Zonnepanelen zijn in de afgelopen jaren al behoorlijk veranderd. Ze zijn steeds platter geworden en daarnaast ook efficiënter en goedkoper. Maar wat betreft kleur is er nooit veel veranderd. Je hebt over het algemeen enkel keuze uit of zwarte zonnepanelen of donkerblauw gekleurde. Deze donkere kleuren nemen zo veel mogelijk zonne energie op en weerkaatsen juist minimaal.

kleuren zonnepanelenZonnepanelen zijn er in verschillende kleuren tegenwoordig!

Maar in de toekomst hebben we wellicht meer keuze in kleur voor zonnepanelen. Zo zijn Nederlandse onderzoekers bezig met de ontwikkeling van zonnepanelen in verschillende kleuren. Er zijn groene zonnepanelen in de maak, maar er wordt tevens gewerkt aan rood en blauw kleurige panelen. Wanneer uiteindelijk deze kleuren gecombineerd kunnen worden kunnen meer kleuren worden gecreëerd en ook zelfs witte zonnepanelen.

Groot voordeel van kleuropties zonnepanelen

Wanneer zonnepanelen in meerdere kleuren kunnen worden geleverd, zal dit een groot voordeel opleveren. Het is namelijk zo dat er steeds meer vraag is naar gebruik van zonnepanelen maar dat men kampt met gebrek aan ruimte hiervoor. Wanneer zonnepanelen in diverse kleuren geleverd kunnen worden, kunnen deze beter worden geïntegreerd in de omgeving van een woning of pand. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor rood/oranje kleurige panelen voor op een dak met dakpannen, witte panelen voor tegen de muur en groene panelen voor plaatsing in de natuur.

Coating op zonnepanelen

Er zijn al langer zonnepanelen te verkrijgen in een bepaalde kleur, maar deze soorten zijn voorzien van een gekleurde coating. Deze coating absorbeert behoorlijk wat licht waardoor de zonnepanelen zo’n 40 tot zelfs 50 procent minder efficiënt zijn dan zonnepanelen zonder coating. En dat is natuurlijk doodzonde!

verschillende kleuren

Cilindervormige siliciumdeeljtes op zonnepanelen

De gekleurde zonnepanelen die in ontwikkeling zijn leveren daarentegen slechts zo’n 10 procent in op efficiëntie. Er wordt hiervoor een laagje cilindervormige siliciumdeeltjes bekleed op het zonnepaneel. Deze super kleine cilindertjes reflecteren slechts één kleur, de rest van het licht wordt gewoon doorgelaten. De grootte van de nanocilinders bepaalt welke kleur doorgelaten wordt.

Deze ontwikkeling gaat er in de nabije toekomst dus voor zorgen dat we makkelijker en op meer plekken zonnepanelen kunnen integreren binnen onze woonomgeving. En dat is fijn!

Maak jij in jouw woning of pand al gebruik van zonne-energie?


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!