Zelf voorzethorren maken en plaatsen

Mike avatar

Mike op 02-08-2021

Zelf voorzethorren maken en plaatsen

Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Een voorzethor kun je in principe vrij eenvoudig zelf maken en plaatsen. Maar je kunt er ook voor kiezen kant en klare horren te kopen en plaatsen. Voor beide soorten beschrijven we hieronder een stappenplan. Voor het zelf maken en plaatsen van een voorzethor alsook het plaatsen van een kant en klaar voorzethor. Lees je mee?

Materialen en gereedschap voorzethor

Voor het zelf maken van een voorzethor en ook het plaatsen heb je een aantal verschillende soorten materialen en gereedschap nodig. De benodigde materialen bestaan uit: montagekit met profielen, kunststof hoeken, gaas, inox clips, schroeven, moeren, zeskant-boutjes en pezen.

Voor het gereedschap heb je nodig:

  • Rolmeter, potlood en liniaal
  • Ijzerzaag en metaalvijl
  • Rubberen hamer
  • Stanleymes en waterpas
  • Kruisopschroevendraaier
  • Boormachine met boortje van 3 mm
  • Centerpen en peesroller

Manier van montage

Een voorzethor wordt in principe op het kozijn geplaatst. Hiervoor zijn per raamtype (hout, kunststof of aluminium) speciale inox clips te verkrijgen. De horprofielen zullen bij plaatsing altijd iets uitsteken. Hierdoor zal het raam eenvoudig geopend kunnen worden zonder dat daarvoor de voorzethor verwijderd hoeft te worden.

Kozijn opmeten

Om de voorzethor juist tegen het kozijn te kunnen plaatsen zul je hiervoor eerst de maten van het kozijn moeten weten. Meet hiervoor de hoogte alsook de breedte tussen het kozijn bij een openstaand raam.

vliegen in huis

Foto door: Abdou Moussaoui.

Montage van het voorzethor

Door gebruik te maken van een ijzerzaag, zaag je de profielen op de opgemeten maat recht af. En het tussenprofiel zaag je op de gemeten breedtemaat ook recht af. Met een metaalvijl kun je hierna eenvoudig eventuele bramen verwijderen.

Steek vervolgens in zowel het onder- alsook bovenprofiel vier moertjes en in elk zijprofiel één moertje. Hierna kun je de zeskant-boutjes in de moeren schroeven van de zijprofielen. Nu kun je het voorzethor monteren met de vier kunststof hoeken. Let hierbij op dat je het tussenprofiel samen met de onder- alsook bovenkant profiel monteert.

Controleer hierna het frame door deze op het raam te plaatsen. Wanneer het frame naar gewenst is kan deze definitief worden vastgemaakt. Hierna leg je het gaas op het frame en druk je dit en ook de pees in het frame door hierbij gebruik te maken van een peesroller. Hierna trek je het gaas strak in eerst de lengte en daarna de breedte. Overtollig gaas kan dan worden weggesnede met het stanleymes. Gebruik hierbij een liniaal om zo te voorkomen dat je in het gaas van het raam snijdt.

Vervolgens kun je de inox clips bevestigen door gebruik te maken van de bijbehorende schroefjes. Voor het onderprofiel gebruik je de korte schroeven zonder veertjes, voor het bovenprofiel gebruik je de lange schroeven met veertjes.

Plaatsing van het voorzethor

Nu kan de voorzethor worden geplaatst. Steek de hor van binnen naar buiten. Bevestig eerst de bovenkant en laat daarna de voorzethor ietsje zakken zodat ook de onderste clips achter het raamkozijn komen. Ziezo, die zit! Je kunt nu genieten van frisse lucht zonder daarbij last te hebben van binnenkomende insecten en ander ongedierte.

Hoofdfoto door: Denise Husted.


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!