Wat kost een tuinman eigenlijk?

Mike avatar

Mike op 03-10-2016

Het inschakelen van een tuinman is de perfecte oplossing wanneer je zelf niet voldoende tijd of zin hebt om je tuin in orden te maken en/of houden. Het is daarbij wel fijn om te weten op welke kosten je ongeveer kunt rekenen. Daarom bespreken we dat hieronder!

kosten hovenier

Kosten per categorie

De kosten voor het inhuren van een tuinman kunnen we onderverdelen in drie categorieën, namelijk voor: tuinontwerp, tuinaanleg en tuinonderhoud.

Het aanleggen van de tuin

Wanneer je tuinontwerp klaar is, kan je ervoor kiezen om de tuin te laten aanleggen door de tuinman. Logisch, zullen de kosten hiervan voornamelijk afhangen van jouw specifieke wensen. Bepaalde materialen en tuinproducten zullen goedkoper zijn dan anderen. Maar grofweg kun je uitgaan van zo’n €75 per vierkante meter tuinoppervlak. Dit bedrag is dan inclusief arbeidsuren en materialen.

Het onderhouden van de tuin

De kosten voor tuinonderhoud door een tuinman worden bepaald door de grootte en ook de inrichting van je tuin. Zo zullen sierplanten ander onderhoud nodig hebben dan gras of bestrating. Er wordt voor tuinonderhoud doorgaans dan ook een offerte opgesteld die afgestemd is op je tuin. Goed om te weten hierbij is dat het uurtarief van een tuinman gemiddeld ligt tussen de €35 tot €55 per uur.

Het ontwerp van de tuin

Voor het ontwerpen van een tuin wordt door een tuinman of tuinarchitect doorgaans een vast tarief gerekend, afhankelijk van de grootte van je tuin. Heb je een tuin die groter is dan 300 vierkante meter? Dan wordt er vaak gewerkt met een prijs per vierkante meter. Hierbij geldt dan, des te groter de tuin, des te lager het ontwerpbedrag per vierkante meter zal zijn. Gemiddeld ligt de prijs voor tuinontwerp op zo’n €2 per vierkante meter.

Houdt ook rekening met eventuele extra kosten. Denk bijvoorbeeld aan voorrijkosten of afvoerkosten van het tuinafval. Dit soort kosten zijn soms niet meegenomen in het uurtarief. Let hier dus eventjes op bij het bestuderen van de offerte. Hierna kun je eenvoudig de offerte vergelijken met die van andere, waardoor je gemakkelijk kiest voor de beste tuinman tegen de laagste prijs. En dat is wel zo lekker!

Laat jij wel eens een tuinman langskomen?


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!