Waarom kiezen voor open haard of kachel?

Mike avatar

Mike op 04-03-2022

Waarom kiezen voor open haard of kachel?

Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Een open haard of kachel kan voor een heerlijk knusse en warme sfeer zorgen in huis. Maar buiten dat een kachel of open haard voor een mooie sfeer zorgt biedt deze ook nog een aantal andere voordelen. Welke dat zijn? We bespreken het in dit artikel. Lees je mee?

Ervaring van warmte

Warmte kan op verschillende manieren worden ervaren. Hoe aangenaam men warmte ervaart die afkomstig is van een verwarmingsinstallatie heeft voor een groot gedeelte te maken met de manier waarop de warmte geproduceerd wordt. Zo wordt hierin onderscheid gemaakt tussen convectie, warmte geleiding en straling.

Bij convectie wordt de lucht verwarmd en gecirculeerd. Bij geleiding wordt de warmte overgebracht door aanraking tussen koude en warme elementen of stoffen. En bij straling wordt de warmte overgebracht door middel van elektromagnetische golven tussen twee elementen die elkaar niet aanraken.

Een open haard en ook kachel verwarmt, anders dan de meeste verwarmingsinstallaties, niet alleen via convectie maar tevens ook door een gezonde en niet prikkelbare straling. Om die reden wordt verwarming door een open haard of kachel door mensen meestal als zeer prettig ervaren.

moderne open haard

Meer voordelen van de open haard en kachel

Zeer effectief

Bij een open haard of kachel kan tegenwoordig door moderne technieken en door optimale geometrie van de stookplaats een optimale effectiviteit bereikt worden. De mate van deze effectiviteit wordt in procenten vermeld, waarbij het percentage de verhouding aangeeft tussen de hoeveelheid brandstof die wordt gebruikt en de hoeveelheid warmte die daarmee gewonnen wordt. Logischerwijze betekent een hogere effectiviteit dat de haard of kachel beter gebruik maakt van de verbrandings bron.

Laag verbruik van de verbrandings bron

Het voordeel van de hoge effectiviteit is dat dit gepaard gaat met een laag verbruik van de verbrandings bron. Omdat de techniek van de meeste haarden en kachels tegenwoordig erg verfijnd is, wordt de verbranding bron (hout, gas, olie) optimaal verbrand. Hierdoor zal er maar relatief weinig van de brandstof verbruikt hoeven te worden voor de verwarming.

Minimale milieubelasting

Wanneer hout als brandstof wordt gebruikt dan geldt dit als biologische en vernieuwbare energie. Het is namelijk zo dat wanneer droog hout verbrand wordt, dezelfde hoeveelheid CO2 ontstaat als bij het proces van het rotten van hout in het bos. Het verbrandingsproces is op deze manier dus bijzonder milieuvriendelijk.

Zoals je ziet heeft een open haard of kachel dus een aantal zeer fijne voordelen. Zit jij binnenkort heerlijk te genieten van een knapperend vuurtje in de woonkamer?


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!