Voor en nadelen van een palletkachel

Mike avatar

Mike op 21-12-2020

Voor en nadelen van een palletkachel

Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

De pelletkachel is nog relatief nieuw, maar tevens zeer opkomend. Niet heel gek, want de pelletkachel heeft een aantal fijne voordelen als kachel. We bespreken de voordelen als ook de nadelen van de deze kachel hieronder. Lees je mee?

Voordelen van de pelletkachel

Eenvoudig in gebruik

De pelletkachel is erg eenvoudig te gebruiken. Dit komt voornamelijk doordat ze autonomisch ontstoken kunnen worden en ze modulerend werken. Afhankelijk van het type model kan door middel van een afstandsbediening eenvoudig de temperatuur worden bepaald. Sommige modellen zijn zelfs aan te sturen met een app en kunnen worden voorzien van een dag- of weekprogramma. Handig!

Hoog rendement en milieuvriendelijk

Het rendement van een pelletkachel is zeer hoog, maar liefst 90%. Dat is aanzienlijk hoger dan het rendement van bijvoorbeeld een normale open haard. Het hoge rendement van de kachel houdt in dat deze met relatief weinig brandstof toch veel warmte kan afgeven. Daarnaast maken ze ook gebruik van een CO2 neutrale brandstof, de pellets. Hierdoor zijn pelletkachels ook nog eens veel meer milieuvriendelijk dan andere varianten kachels. Ook heeft de pelletkachel een optimale verbranding, zo blijft slechts 0,5 tot 1% van de verbrande pellets acht in de vorm van as.

Eenvoudige en goedkope brandstof

De pellets die worden gebruikt als brandstof voor de pelletkachel zijn relatief goedkoop in aanschaf. Daarbij is de prijs van pellets al jaren erg stabiel. De pellets worden geleverd in zakken waardoor ze eenvoudig zijn te vervoeren en stockeren. En de pellets zijn altijd direct klaar voor gebruik. Heel fijn!

pellets voor palletkachelFoto door: Mrdidg.

Nadelen pelletkachel

Al deze voordelen van de pelletkachel komen echter ook met enkele nadelen. We bespreken ze hieronder.

Onderhoudswerk

De pelletkachel dient onderhouden te worden. Zo zal de verbrandingskamer van de pelletkachel wekelijks gestofzuigd moeten worden. Aan te raden is om ongeveer elke drie maanden de pelletkachel te voorzien van een poetsbeurt en eenmaal per jaar is een grotere onderhoudsbeurt nodig.

Afhankelijk van elektriciteit

De pelletkachel is afhankelijk van stroom omdat de ingebouwde computer elektriciteit nodig heeft. Bij een open haard is dit bijvoorbeeld niet het geval.

Al met al is de pelletkachel toch een zeer fijn alternatief op bijvoorbeeld een authentieke kachel of als aanvulling op het centrale verwarmingssysteem in huis. Is pelletkachel iets voor bij jou in huis?

Hoofdfoto door: Samuel Faber.


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!