Plat dak bedekking, wat zijn de opties?

Mike avatar

Mike op 07-08-2018

Plat dak bedekking, wat zijn de opties?

Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Het bedekken van een plat dak kan met een aantal verschillende materiaalsoorten. Elk materiaal heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Welke materialen voor plat dak bedekking kennen we en wat zijn de eigenschappen? We bespreken het in dit artikel. Lees je mee?

Dakbedekking vervangen

Wanneer dakbedekking op een plat dak gaat worden vervangen, dan heb je hierbij twee opties; je kunt een nieuwe laag dakbedekking aanbrengen over de oude laag, of je kunt de oude laag eerst verwijderen waarna je een nieuwe laag kunt plaatsen.

De eerste optie is in principe het eenvoudigst en ook het voordeligst omdat je zo geen tijd en kosten kwijt zult zijn aan het verwijderen van de oude laag dakbedekking. Maar deze optie is echter niet altijd toepasbaar. Bijvoorbeeld wanneer er al meerdere lagen dakbedekking op het dak liggen, het dak kan zo namelijk te zwaar worden. Deze optie is ook niet mogelijk wanneer je na-isolatie wilt toepassen. In dat soort gevallen zal de oude laag dakbedekking eerst moeten worden verwijderd.

Soorten dakbedekking plat dak

Alle soorten dakbedekking zullen in de basis natuurlijk dezelfde taak uitvoeren, namelijk het beschermen van het dak tegen regen en andere weersomstandigheden. Maar er zijn wel verschillen te onderscheiden in de verschillende plat dakbedekking materialen. We bespreken de drie voornaamste soorten plat dakbedekking hieronder.

Bitumen dakbedekking

Dakbedekking van bitumen is gebaseerd op aardolie. Dit is een vorm van dakbedekking die al jaren wordt toegepast op platte daken. Bitumen is erg ster, natuurlijk waterdicht en heeft daarnaast een grote kleefkracht. De duurzaamheid van bitumen is vrij lang, deze zal ongeveer zo’n 25 jaar meegaan. Er is daarbij echter wel wat onderhoud vereist. Zo is het aan te raden om ieder jaar mossen, algen en ander vuil van het dak te verwijderen om zo een optimale levensduur te kunnen garanderen.

PVC dakbedekking

PVC dakbedekking heeft tevens een lange levensduur, ook zo’n 25 jaar. Het voordeel van PVC dakbedekking is dat hierbij een grote verscheidenheid aan kleurtinten mogelijk is. Daarbij is een witte variant van PVC ook zonwerend.

plat dak pvcPlat dak met PVC dakbedekking.

Dit type dakbedekking is natuurlijk ook waterdicht en zal ook jaarlijks schoongehouden moeten worden om zo een optimale levensduur te kunnen garanderen.

EPDM dakbedekking

Dit type dakbedekking bestaat uit een soort rubber en kent daarbij een aantal fijne voordelen. Zo is de levensduur van dit materiaal nog langer, wel zo’n 40 jaar! En onderhoud is hierbij vrijwel niet nodig, dit komt omdat mossen en algen zich niet op dit materiaal zullen hechten.

plat dak epdmPlat dak van EPDM dakbedekking.

Het is wel aan te raden om bladeren en ander vuil eens in de zoveel tijd van het dak te vegen. Naast de waterdichte eigenschap van het materiaal is het ook zeer goed bestand tegen temperatuurverschillen.

Dakdekker inschakelen

Ben je van plan om de dakbedekking op je plat dak te vervangen of wil je een nieuw dak laten voorzien van dakbedekking? Schakel hiervoor dan een dakdekker in. Door meerdere dakbedekking firma's uit je buurt te vergelijken op prijzen en natuurlijk kwaliteit ben je snel en eenvoudig in staat om een dakdekker in te schakelen die tegen de beste prijs je dak kan voorzien van een nieuwe laag dakbedekking.

Welk type dakbedekking wil jij graag laten plaatsen?


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!