Muur voegen, hoe pak je het aan?
Gratis 6 prijsoffertes
Wanneer je er voor kiest zelf een muur te metselen, in plaats van een metselaar in te schakelen, dan zul je logischerwijze waarschijnlijk ook zelf het voegwerk uitvoeren. Maar ook voor reparatie of restauratie van voegen kan er nieuw voegspecie worden geplaatst. Met de juiste materialen en een beetje handigheid kun je deze klus in principe prima zelf uitvoeren. Hoe kun je dit het beste aanpakken? We bespreken het in dit artikel.
Voorbereidend werk
Wanneer je zelf voegwerk gaat uitvoeren dan zijn hierbij een aantal dingen belangrijk. Wanneer de muur zelf nieuw gemetseld is, dan is het belangrijk dat je ongeveer twee weken wacht met het aanbrengen van het voegwerk. De specie dient namelijk helemaal droog te zijn. Wanneer je eerder voegwerk aanbrengt dan kan het namelijk zo zijn dat er witte vlekken ontstaan op je muur.
Voor het voegwerk zul je gebruik moeten maken van voegspecie. Deze kun je in alle bouwmarkten verkrijgen en is eenvoudig samen te stellen, lees hiervoor de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Natuurlijk zul je ook alle benodigde materialen bij de hand moeten hebben.
Bij het voegen van nieuw metselwerk is het belangrijk dat alle restjes specie eerst worden verwijderd en vervolgens alles wordt schoongemaakt met water. Wil je opnieuw voegen aanbrengen bij een bestaande muur? Dan zullen de oude voegen eerst moeten worden uitgekapt. Hierbij zul je secuur te werk moeten gaan, je wilt de stenen zelf natuurlijk niet beschadigen.
Let er bij het voegen op dat het bouwwerk, de stenen, goed egaal vochtig zijn wanneer je de voegspecie gaat aanbrengen. Zo zal de voegspecie namelijk beter kunnen hechten.
Voegwerk tips
Het is slim om eerst een aantal voegen te vullen met voegspecie die minder in het zicht liggen, zo kun je gewend raken met de beweging van het voegen en ook in te kunnen schatten hoeveel specie je nodig hebt.
Bij gebruik van lintvoegen houd je de troffel tegen de onderkant van de voeg en met een lange voegspijker strijk je vervolgens de voegspecie van de troffel in de voeg. Bij gebruik van stootvoegen ga je te werk met een korte voegspijker. Voegen kan hierbij met zowel de hand alsook de troffel.
Duw de voegspecie goed aan bij het voegen. Zo zal de voegspecie minder vochtdoorlatend zijn wanneer deze is gedroogd. Dit zorgt dus voor een betere bescherming. Vergeet niet om de voeg goed en netjes na te strijken, zodat deze mooi aansluit op het metselwerk.
Ben je klaar met het voegen? Houdt de voegen dan nog regelmatig vochtig, zo om de paar uur. En maak de dag na erna het gehele bouwwerk nog een keer helemaal vochtig. Door het vochtig houden van de specie zal deze langzamer drogen waardoor de kwaliteit en hardheid van de specie wordt verbeterd.
Wil het voegwerk graag door een vakman laten uitvoeren? Vergelijk hiervoor dan altijd een aantal offertes van gevelwerkers uit je regio. Zo vergelijk je eenvoudig op prijs en kwaliteit en kies je gemakkelijk voor een professional tegen de beste prijs.
Wil jij nieuwe voegen plaatsen of is je gevelwerk toe aan renovatie?