Lucht-lucht warmtepomp, hoe zit het?

Mike avatar

Mike op 21-03-2017

Lucht-lucht warmtepomp, hoe zit het?

Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Warmtepompen zijn er in diverse soorten. Het verschil in de soorten warmtepompen zit hem in de wijze waarop de pomp warmte onttrekt aan natuurelementen. Bij een lucht-lucht warmtepomp wordt er warmte onttrokken aan de buitenlucht zodat deze vervolgens kan worden gebruikt om de binnenlucht mee te verwarmen. Wat zijn de kenmerken precies van dit type warmtepomp? We bespreken het in dit artikel!

Werking lucht-lucht warmtepomp

De lucht-lucht warmtepomp zal dus warmte onttrekken aan de buitenlucht, daarna wordt deze als warmte lucht de te verwarmen ruimte ingeblazen. Het systeem van de lucht-lucht warmtepomp heeft een ontdooiing techniek en kan daardoor zelfs werken in koude temperaturen. Afhankelijk van de temperatuur buiten levert de warmtepomp zo’n 2 tot 4 keer meer energie dan dat de warmtepomp zelf nodig heeft aan energie.

Ook als koeler te gebruiken

Het handige is dat het proces van de lucht-lucht warmtepomp ook kan worden omgedraaid. Zo kan de pomp in de zomer dienen als airconditioning systeem. In dat geval zal warmte van binnen naar buiten worden afgevoerd waarbij de koelvloeistof in het circuit van de pomp de andere richting uit zal stromen. De verdamper zal in dit geval de condensor zijn die warmte uit de woning zal afgeven aan de buitenlucht. Op deze manier kan een lucht-lucht warmtepomp dus elk seizoen zorgen voor een comfortabele binnentemperatuur in je woning of pand.

Voordelen lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp is vrij eenvoudig te plaatsen en de installatiekosten van dit type pomp zullen dan ook niet hoog zijn. Er kan zo op een duurzame manier worden verwarmd waarmee niet alleen fossiele brandstoffen kunnen worden bespaard maar tevens ook energiekosten. Goed voor het milieu en voor de portemonnee dus.

Nadelen lucht-lucht warmtepomp

Het nadeel van een lucht-lucht warmtepomp t.o.v. bijvoorbeeld een lucht-water, water-water of grond-water warmtepomp is dat in koudere perioden het rendement van de warmtepomp aanzienlijk lager zal liggen. Andere soorten warmtepompen zullen in koudere perioden meer rendabel zijn. Daarnaast is de lucht-lucht warmtepomp ook niet te gebruiken in combinatie met vloerverwarming of met radiatoren. Er kan met een lucht-lucht warmtepomp dus enkel lucht mee worden verwarmd.

Warmtepomp

Door verbeterde productietechnieken en ook toenemende concurrentie worden de prijzen van warmtepompen steeds aantrekkelijker. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor een lucht-lucht warmtepomp of een andere type warmtepomp in jouw woning of pand? Of wil je graag een warmtepomp laten installeren? Vergelijk dan altijd meerdere warmtepomp specialisten uit je regio. Op die manier kun je eenvoudig vergelijken op kwaliteit en prijs en zo tegen de beste prijs een kwalitatief hoogwaardige warmtepomp laten installeren. Wat voor type warmtepomp zou jij graag laten plaatsen?


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!