Lucht-lucht warmtepomp: de voordelen!

Mike avatar

Mike op 29-04-2016

Warmtepompen zijn er in verschillende soorten. De benaming stamt af van het natuurelement van waar de warmtepomp zijn warmte aan onttrekt . In dit artikel bespreken we de lucht-lucht warmtepomp en de voor- en nadelen. Lees er snel verder over!

lucht-lucht-waterpomp

Lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp onttrekt milieuvriendelijke warmte aan lucht. De pomp onttrekt warmte aan de buitenlucht en blaast deze vervolgens als warme lucht de woning rond. Het systeem is uitgerust met een ontdooiingstechniek en werkt doorgaans prima bij buitentemperaturen tot -15°C. 's Zomers kan dit proces omgedraaid worden en kan de lucht-lucht warmtepomp als airconditioning fungeren. In dit geval wordt de warmte van binnen naar buiten afgevoerd en de koelvloeistof in het systeem stoomt dan de andere richting op. Je zult van een lucht-lucht warmtepomp dan ook het gehele jaar door profijt hebben en afhankelijk van de temperatuur levert een lucht-lucht warmtepomp 2 tot 4 maal meer energie af dan het apparaat zelf nodig heeft.

Voor- en nadelen

Een lucht-lucht warmtepomp is snel en gemakkelijk te plaatsen. De installatiekosten zijn daardoor laag (een stuk lager in vergelijking met andere warmtepompen). Je kunt een lucht-lucht warmtepomp als binnen-, als ook als buitenopstelling verkrijgen. Kies voor een wandmodel, plafondmodel of vloermodel. Voor de designliefhebbers is de lucht-lucht warmtepomp zelfs als stijlvolle unit te verkrijgen. Bovendien is de pomp fluisterstil en zul je er geen geluidsoverlast van ondervinden.

Een nadeel van de lucht-lucht warmtepomp is het lagere rendement op koude dagen in vergelijking met andere warmtepompen als lucht-water, water-water of grond-water warmtepompen. Deze pompen zijn duurder in aanschaf en installatie, maar hebben over het algemeen genomen een hoger rendement.

Een ander nadeel van een lucht-lucht warmtepomp is dat deze niet te combineren is met radiatoren of vloerverwarming. Hij kan enkel gebruikt worden als luchtverwarmingsinstallatie.

Al met al zijn er dus meer voor- dan nadelen en wie op zoek is naar een milieuvriendelijk alternatief, wat makkelijk te installeren is en en geen enorme investering vereist, zit met een lucht-lucht warmtepomp altijd goed!


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!