Laminaat of parket kiezen?

Mike avatar

Mike op 14-05-2019

Laminaat of parket kiezen?

Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Kiezen voor laminaat of voor parket? Het kan een lastige keuze zijn. De vloer is namelijk een belangrijke factor in de bepaling van de uitstraling van je interieur. En daarnaast is het ook zo dat het leggen van een nieuwe vloer niet een eenvoudige en heel goedkope klus is, dus zo makkelijk van vloer wisselen als dat je een meubelstuk wisselt gaat meestal niet. In dit artikel bespreken we drie aspecten van vloeren die je kunnen helpen bij het kiezen van laminaat of parket. Lees je mee?

Wat is precies het verschil tussen laminaat en parket?

Het is voor veel mensen niet direct duidelijk wat nu precies het verschil is tussen laminaat of parket. Heel gek is dat niet want er bestaan tegenwoordig zelfs tussenvormen zoals laminaatparket. Daarnaast is het ook zo dat een laminaatvloer van goede kwaliteit op het oog nauwelijks te onderscheiden is van parket.

Kort gezegd kan laminaat worden gezien als een meerlaagse (meestal zo’n drie of vier lagen) vloer van diverse soorten kunststof. Parket daarentegen wordt gemaakt van echt hout en kan ook bestaan uit meerdere lagen. In sommige gevallen zelfs van lagen massief hout.

Prijs laminaat en parket

De meeste mensen zijn wel bekend met het prijsverschil tussen parket en laminaat. Er zijn behoorlijk wat verschillende soorten laminaat en ook binnen deze categorie kunnen prijzen verschillen, maar in de regel is parket toch een stuk duurder dan laminaat. Deze hogere prijs wordt voornamelijk veroorzaakt door het materiaalgebruik. Houtsoorten zijn nu eenmaal duurder dan MDF en andere soorten kunststof waar laminaat van wordt gemaakt.

nullFoto door Rudy and Peter Skitterians.

Levensduur van parket en laminaat

De levensduur kan meewegen in de keuze voor een vloer. Hoewel vrijwel alle soorten laminaat tegenwoordig zijn voorzien van goede kunststof toplaag die helpt tegen slijtage, zal deze laag op den duur toch afslijten. Het is bij laminaat meestal niet mogelijk om de vloer vervolgens te repareren of schuren.

Bij parket is dit wel het geval. Ook bij dit type vloer treedt slijtage op doordat er constant overheen wordt gelopen. Alleen kan er bij een parketvloer wel worden geschuurd, gerepareerd en weer opnieuw worden gelakt. Hierdoor kan een parket vloer met een klein beetje onderhoud dus aanzienlijk langer meegaan.

Gebruik van de vloer

Houdt bij de keuze voor een laminaat of parketvloer ook rekening met het gebruik. In welk type ruimte komt de vloer te liggen, is dat bijvoorbeeld een slaapkamer of woonkamer? Zijn er overdag veel mensen thuis of woon je slechts met één of twee personen? Of komt de vloer te liggen in een ruimte voor commercieel gebruik? Wanneer je voor laminaat kiest dan bestaat er hiervoor ook een classificatie waarbij met nummers de mate van het aankunnen van intensief gebruik wordt aangegeven. Des te hoger het nummer, des te beter de vloer tegen intensief gebruik kan.

Bij parket is het zo dat de dikte van de planken ter indicatie wordt gebruikt, des te dikker de planken, des te beter de vloer tegen intensief gebruik zal kunnen. Het is bij parket tevens zo dat het type hout ook belangrijk is in het kader van gebruik. Het is namelijk zo dat bepaalde soorten hout zachter zijn dan andere waardoor deze ook meer kwetsbaar zijn voor naaldhakken, steentjes etc.

Hoe dan ook, houdt bij de keuze voor een vloer dus in ieder geval rekening met bovenstaande aspecten. Zo kun je een weloverwogen keuze maken voor een parket of juist laminaat vloer.

Wil je graag meer informatie over parket of laminaat of wil je graag een parket of laminaatvloer aanschaffen of laten plaatsen? Schakel dan een vloerspecialist in. Vergelijk meerdere aannemers voor jouw vloer uit je buurt op prijs en kwaliteit en vindt zo een professionele vakman tegen de beste prijs.

Headerfoto door Rani Ramli.


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!