Hoe kan je de kosten van een verhuizing financieren?

Mike avatar

Mike op 28-10-2021

Hoe kan je de kosten van een verhuizing financieren?

Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Verhuisdozen sleuren, meubels afbreken en weer in elkaar steken, verhuizers inschakelen, … Verhuizen van je oude naar je nieuwe woning is heel spannend, maar er komt wel een hoop bij kijken. Vaak lopen de kosten van een verhuizing ook hoger op dan gedacht. Het gratis Belgische financiële vergelijkingsplatform TopCompare lijst op welke kosten er komen kijken bij een verhuizing en geeft ook enkele tips voor de financiering.

Wat zijn de kosten van een verhuizing?

Verhuizen met een verhuisfirma

Ontbreekt het je aan de zin, tijd of middelen om zelf je verhuis te regelen? Dan kan je altijd een gespecialiseerde verhuisfirma inschakelen om je uit de nood te helpen. Deze factoren bepalen de kostprijs van je verhuis met een firma:

  • Verhuiswagen: De hoeveelheid spullen die je hebt, zal natuurlijk de grootte van de verhuiswagen bepalen. Voor een kleine verhuiswagen met één verhuizer moet je gemiddeld 60 euro per uur betalen. Voor een grote verhuiswagen met één verhuizer is het gemiddeld 75 euro per uur.
  • Extra verhuizers: Heb je veel spullen en dus niet genoeg aan één verhuizer? Dan zal je ook moeten betalen voor extra verhuizers, die gemiddeld 30 à 40 euro per uur aanrekenen.
  • Extra verhuisdiensten: Verhuizers kunnen ook extra klusjes voor jou doen, zoals je spullen inpakken of je meubels afbreken en opnieuw monteren. Gemiddeld moet je daarvoor 30 à 40 euro per uur betalen.
  • Afstand: Hoe groter de afstand tussen je oude en nieuwe woning, hoe hoger de kosten zullen oplopen.
  • Verhuisdag: Wie wilt verhuizen in het weekend of tijdens de zomermaanden, zal vaak een centje meer moeten neertellen dan wie dat doet tijdens de week of in de winter.
  • Parkeervergunning: Als je geen standaard parkeergelegenheid aan je huis hebt, vraag je best een parkeervergunning aan voor de verhuiswagen. Elke stad en gemeente hanteert andere prijzen, maar vaak kost dit enkele tientallen euro’s.
  • Type woning: Hoe groter je woning, hoe hoger de verhuiskosten. Voor een appartement moet je rekenen op een gemiddelde kostprijs tussen 500 en 900 euro, voor een halfopen bebouwing 700 tot 1.100 euro en voor een vrijstaande woning 900 tot 1.300 euro.

Conclusie: het totale kostenplaatje van een verhuis met een verhuisfirma schommelt tussen de 500 en 1.300 euro.

Zelf verhuizen

Heb je geen zin om honderden euro’s neer te tellen voor een verhuisbedrijf? Dan kan je ook zelf de handen uit de mouwen steken. Het is vaak een stuk goedkoper, maar er komt natuurlijk wel meer werk bij kijken. Hou rekening met de volgende kosten:

  • Bestelwagen huren: De prijs voor de huur van een bestelwagen hangt onder meer af van de verhuisdag, de duur, de grootte en de afgelegde afstand. Gemiddeld schommelt de prijs tussen de 60 en 150 euro voor een hele dag.
  • Verhuisdozen: Om al je spullen te verhuizen, moet je stevige verhuisdozen kopen. Vaak kan je een vijftigtal dozen kopen voor enkele tientallen euro’s.
  • Parkeervergunning: Als je zeker wilt zijn van een parkeerplaats met je verhuiswagen of eventueel een verhuislift, zal je bij de stad of gemeente een parkeerplaats moeten reserveren. Reserveer daarvoor enkele tientallen euro’s in je budget.
  • Verhuislift huren: Woon je in een appartement zonder lift of moet je hele zware meubels verhuizen? Dan zal je een verhuislift moeten huren. Dit kost gemiddeld 80 tot 150 euro.

Conclusie: voor een verhuis die je zelf regelt, moet je rekening houden met een kostprijs tussen de 250 en 500 euro.

Hoe je verhuizing financieren?

De kosten van een verhuizing kunnen dus hoog oplopen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je verhuis te financieren.

Spaargeld

Je nieuwe gekochte of gehuurde woning heeft waarschijnlijk al een serieuze hap uit jouw budget genomen. Wanneer je financiële reserve toch nog voldoende hoog is, kan je jouw verhuizing gewoon financieren met je spaargeld.

Persoonlijke lening

Wanneer je jouw spaarrekening liever niet aanspreekt, wat extra budget nodig hebt of de kosten liever spreidt, kan je een persoonlijke lening aanvragen om je verhuizing te financieren. Met een persoonlijke lening krijg je het geld van een kredietgever en betaal je maandelijks een bepaald bedrag terug voor een bepaalde looptijd. Over het geleende bedrag betaal je rente.

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is een andere manier om de kosten van je verhuizing te financieren. Het is een geldreserve die gekoppeld kan zijn aan een kredietkaart en die je telkens opnieuw kan gebruiken van zodra je ze terugbetaalt op de afgesproken nulstellingstermijn. Er is een maximaal bedrag dat je kan aanspreken, maar er is dus geen vaste looptijd.


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!