Hoe het best een verbouwing te financieren?

Mike avatar

Mike op 23-04-2019

Hoe het best een verbouwing te financieren?

Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Wanneer je huis aan een verbouwing of renovatie toe is, en je dat niet volledig zelf kunt betalen, kan je een lening aangaan bij een bank. Tot zover vertellen we je waarschijnlijk niets nieuws. Maar, wist je ook dat je de werken aan je woning met verschillende leningen kunt realiseren? Dit artikel zet de beste opties op een rij zodat u de beste renovatielening kunt kiezen.

Renovatielening

Een renovatielening is wellicht de eerste optie waar je aan denkt. Deze persoonlijke lening wordt ook wel verbouwingslening genoemd. Dit type krediet helpt je om de keuken van je dromen te realiseren, of de badkamer eindelijk die upgrade te geven die het hard nodig heeft. Wanneer je een dergelijke financiering aangaat, heb je het bedrag direct tot je beschikking. Het geleende geld betaal je vervolgens - inclusief rente - terug over een periode die van tevoren afgesproken is met de kredietverstrekker.

Maar, voordat de bank akkoord gaat met deze lening, moet je wel aan kunnen tonen dat je het geld daadwerkelijk gaat gebruiken voor een verbouwing. Je moet dus offertes kunnen laten zien. En, de bank zal vragen naar meer documenten. Zo is een koopovereenkomst bijvoorbeeld een vereiste, of wanneer je een huurder bent een machtiging van de eigenaar. Hetzelfde geldt voor een professionele schatting van het onroerend goed, een loonlijst, bewijs van belastingaangiften van de afgelopen twee jaar en een bouwvergunning (alleen als de werkzaamheden dat vereisen).

Hypothecaire lening

Een andere optie is om je huidige hypotheek in te zetten. Een voorwaarde hiervoor is wel dat je al een deel van die lopende hypothecaire lening moet hebben afbetaald, en voldoende terugbetaalcapaciteit moet hebben om een bedrag te kunnen lenen. Als je voor deze mogelijkheid kiest, vraag je bij de bank dus eigenlijk herfinanciering of herstructurering van je hypotheek aan. Dit levert wel extra dossierkosten op, maar je vermijdt hiermee nieuwe notariskosten die bij het afsluiten van een hypotheek komen kijken .

Groene-energielening

Wanneer de werken aan je woning energiebesparend zijn, kan je ook aanspraak maken op een groene-energielening. Een aantal banken biedt dit type lening namelijk aan om zo duurzaam wonen te stimuleren. Elke bank heeft andere voorwaarden die aan dit type krediet verbonden zijn, maar over het algemeen komen de installatie van zonnepanelen, dakisolatie, een warmtepomp en een nieuwe verwarmingsketel hier bijvoorbeeld voor in aanmerking.

groene energie woningGroene energie is altijd een goede investering! (Afbeelding door skeeze)

Hoewel dit soort aanpassingen aan een woning vaak niet de goedkoopste zijn, verlaagt het op termijn je energierekening. En, de waarde van je woning kan erdoor omhoog gaan, wat weer voordelig is wanneer je van plan bent het te verkopen of te verhuren. Ook bij dit type lening moet je aan de bank wel kunnen laten zien dat je het geld daadwerkelijk aan een duurzame aanpassing aan je huis uit gaat geven.

Overigens kan je ook, wanneer je voor verduurzaming van je woning gaat, in aanmerking komen voor extra premies en subsidies van de overheid of gemeenten. En natuurlijk vraag je via Vindy gratis en eenvoudig offertes op voor bijvoorbeeld je aanbouw!

Hoofdafbeelding door Kari Shea


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!