Grond-water warmtepomp: de feiten!

Mike avatar

Mike op 02-04-2016

Wat is een grond-water warmtepomp precies? Hoe werkt het? En wat zijn de voor- en nadelen. Deze vragen beantwoorden we in onderstaand artikel. Lees snel verder!

grond water warmtepomp

Warmtepomp grond-water

Wie op zoek is naar een milieuvriendelijke warmtepomp zit met de grond-water warmtepomp goed. De 'grond' is namelijk een prima bron van hernieuwbare energie. In de ondergrond is warmte aanwezig en de grond-water warmtepomp maakt hier dankbaar gebruik van. Bij de installatie wordt een netwerk van buizen aangelegd en hierin wordt een mengsel van water en glycol rondgepompt. Dit mengsel warmt op en geeft de warmte af aan de warmtepomp. De sanitaire- of de verwarmingsinstallatie maakt hier vervolgens weer gebruik van.

Horizontaal of verticaal buizennetwerk

Bij een grond-water warmtepomp heb je keuze uit twee systemen:

  • Horizontaal buizennetwerk
  • Verticaal buizennetwerk

Horizontaal buizennetwerk

Bij een horizontaal buizennetwerk wordt op een diepte van circa 1,5 meter het buizennetwerk geïnstalleerd. De boringen zijn minder duur dan bij een verticaal buizennetwerk, maar je zult in dit geval wel over voldoende grond moeten beschikken. Je kunt overigens ook geen beplanting op het oppervlak aanbrengen.

Verticaal buizennetwerk

Een verticaal buizennetwerk wordt vaak aangebracht op locaties waar weinig ruimte beschikbaar is. Er worden kunststof slangen op de verdamper van de warmtepomp aangebracht en de bodemcollectoren zitten tussen de 60 en 120 meter diepte. Hierdoor is de kostenpost dan ook hoger dan bij een horizontaal buizennetwerk.

Rendement van de grond-water warmtepomp

Het rendement van de grond-water warmtepomp is afhankelijk van het type grond. Zo rendeert een leemachtige ondergrond twee maal beter dan droge zandgrond. Het benodigde vermogen is daarnaast ook van invloed op het rendement (en op de kostprijs). Bij een rendabel systeem moet je in ieder geval rekening houden met:

  • Een geschikte ondergrond
  • De woning moet geïsoleerd zijn
  • Een goede verwarmingsinstallatie (vloerverwarming bijvoorbeeld)

Een grond-water warmtepomp is een forse investering, maar wél een investering die zich terug laat betalen. Daarnaast kun je nu nog gebruik maken van de huidige premies. Hiermee valt de investering een stuk lager uit.

Nog meer besparen op de investering in een grond-water warmtepomp kan vrij eenvoudig door meerdere aanbieders met elkaar te vergelijken. Onderling hanteren firma's uiteenlopende tarieven voor hun diensten. Door deze met elkaar te vergelijken verzeker je jezelf altijd van de laagste prijs voor de installatie van de grond-water warmtepomp. In veel gevallen loopt de uiteindelijk besparing op tot 40% of zelfs meer. Altijd doen dus als je een grond-water warmtepomp overweegt!


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!