Goede ventilatie in huis met een ventilatierooster?

Mike avatar

Mike op 08-01-2018

Goede ventilatie in huis met een ventilatierooster?

Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Ventilatie in huis is erg belangrijk. Veel mensen onderschatten het belang van een goed ventilatieplan in huis en dat kan op termijn voor vochtproblemen zorgen en kan ook nog eens ongezond zijn. Een goede optie waarmee kan worden gezorgd voor ventilatie is het ventilatierooster. Hoe zit het precies? We bespreken er hieronder meer over!

Ventilatierooster en draaikiepraam

De woning kan op diverse manieren worden geïsoleerd. Het ventilatierooster en het draaikiepraam zijn echter de meest bekende vormen van ventilatie. Met een ventilatierooster wordt een goede luchtkwaliteit en ook vochthuishouding gereguleerd. Het rooster kan worden geplaatst in een vast raam maar ook in combinatie met een draaikiepraam. De werking van een ventilatierooster is simpel; open de gleuf en zorg voor ventilatie, sluit de gleuf om te zorgen voor een dichte afsluiting.

Hou er echter rekening mee dat niet elke woning geschikt is voor plaatsing van een ventilatierooster. Bijvoorbeeld wanneer je aan een erg drukke weg woont, dan zal het geluid van buitenaf beter naar binnen kunnen komen door het rooster en dit kan natuurlijk als hinderlijk worden ervaren. Kies in zo’n geval voor een ventilatierooster met een geluiddempende werking.

Plaatsing ventilatieroosters in huis

Bij plaatsing van ventilatieroosters in huis is het belangrijk om te weten hoeveel meter je in totaal nodig zult hebben om te kunnen zorgen voor voldoende ventilatie in je woning. Hierbij is de ventilatiecapaciteit van belang. Deze wordt uitgedrukt in dm³/s per meter.

Een ventilatierooster met een ventilatiecapaciteit van 10 dm³/s per meter zal in totaal zo’n 10 vierkante meter kunnen ventileren. Beschik je over een kamer van 40 vierkante meter en wil je deze goed ventileren? Dan zul je in totaal dus ongeveer zo’n vier meter aan ventilatieroosters moeten plaatsen om zo te zorgen voor een optimale ventilatie in de ruimte.

Ventilatierooster toepassen;

Je kunt een ventilatierooster gebruiken in combinatie met een draaikiepraam maar je kunt ventilatieroosters ook op andere wijze toepassen:

  • Direct op het glas;
  • Op de tussenregel, ook wel kalfplaatsing genoemd;
  • Op het een kozijn;
  • Een compacte kalfplaatsing waarbij het rooster niet zichtbaar zal zijn.

Laat je informeren door een raam- of ventilatiespecialist over welke optie voor ventilatie het beste geschikt is voor jouw persoonlijke situatie. Vergelijk meerdere ventilatie bedrijven en vindt zo een professional die tegen de beste prijs kan zorgen voor een goed isolatieplan in je woning.

Is het ventilatieplan in jouw woning een beetje in orde?


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!