Gevelankers, wat zijn het en waarvoor dienen ze?

Mike avatar

Mike op 16-09-2020

Gevelankers, wat zijn het en waarvoor dienen ze?

Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Gevelankers werden voornamelijk vroeger gebruikt maar we zien ze vandaag de dag ook nog wel eens. Ze worden in principe gebruikt om een houten constructie te verbinden met een gevel of buitenmuur van steen. De gevelankers zijn normaalgesproken ook aan de buitenkant van een woning of pand zichtbaar. Er zijn daarom velen verschillende soorten gevelankers gemaakt, die tevens ook als versiering konden dienen. Hoe zit het met gevelankers vandaag de dag? We bespreken er hieronder meer over!

Toepassing gevelankers

Gevelankers werden vooral gebruikt om een balklaag aan de buitenmuur van een woning of pand te bevestigen. Maar dankzij de ontwikkeling van architectuur zijn gevelankers niet meer perse nodig. Vandaar ook dat we ze nu vooral nog tegenkomen in de wat oudere woningen en panden of puur ter decoratie.

Een gevelanker bestaat in principe uit twee onderdelen; een schieter en een veer. De schieter wordt door de muur heen gestoken en wordt vervolgens aan de binnenzijde bevestigd aan een houten draagbalk van de constructie. De veer loopt door het oog van de schieter, en zal aan de buitenzijde van de woning of het pand zichtbaar zijn. Daarom wordt het gevelanker ook wel als decoratie gezien.

GevelAfbeelding door: Nicole Köhler.

Soorten gevelankers

Er zijn diverse soorten gevelankers. Er zijn sierankers die vroeger veel werden gemaakt in bijvoorbeeld de vorm van een bloem of leeuwenkop. Maar ook jaartalankers werden gebruikt, hiermee werd dan aangegeven in welk jaartal de woning of het pand gebouwd was. Er worden verder nog vier soorten gevelankers onderscheiden.

Strijkbalkankers

Met een strijkbalk anker wordt een verbinding gemaakt aan de binnenzijde van een woning of pand tussen drie verschillende balken van de constructie. Deze wordt dan voornamelijk toegepast om zo buitenmuren die evenredig aan de balklaag lopen te verankeren.

Rozetankers

Het rozetanker bestaat uit een ijzeren plaat die wordt bevestigd aan de buitenzijde van de muur en biedt meer steun bij een grotere trekkracht van het anker. Dit type anker is in velen verschillende maten en ook in verschillende decoratie vormen terug te vinden.

Blind- en zicht ankers

Een zicht anker zal vanaf de buitenzijde van een woning of pand zichtbaar zijn, een rozetanker is hiervan dus een voorbeeld. Een blindanker zal niet zichtbaar zijn vanaf de buitenzijde. Deze zit verstopt achter de bakstenen. Het probleem bij blindankers is echter dat deze kunnen gaan roesten en daardoor schade aan de gevel kunnen veroorzaken, zoals bijvoorbeeld scheuren in de gevel.

Gevelankers vandaag de dag

Gevelankers worden vandaag de dag dus niet meer veel toegepast. Vanwege modernere bouwtechnieken en constructies zijn ze als het waren overbodig geworden. Toch zien we ze af en toe nog terug, met voornamelijk dan een decoratieve functie.

Beschik je over een woning of pand met gevelankers? Hou de gevel dan een beetje in de gaten, let op eventuele scheuren en gaten. Deze zouden kunnen ontstaan omdat een muur lichtelijk kan uitzetten of krimpen door de weersomstandigheden, gevelankers zouden in zo’n geval voor scheuren of gaten kunnen zorgen.

Wanneer je graag gevelankers ter decoratie zou willen laten plaatsen of wanneer je problemen met een gevelanker bent tegengekomen in jouw woning of pand? Schakel dan een gevelrenovatie bedrijf in. Vergelijk verschillende firma’s en kies voor de beste vakman die je kan helpen bij de toepassing van gevelankers.

Headerfoto door go_see.


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!