Energielabel woning; 4 veelgestelde vragen!

Mike avatar

Mike op 30-08-2017

Energielabel woning; 4 veelgestelde vragen!

Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Het energielabel van een woning of pand is een digitaal document waarin wordt vastgesteld in welke mate de woning of het pand energiezuinig is. Maar hoe kom je eigenlijk aan zo’n label? En wat heb je er aan? We bespreken een aantal veelgestelde vragen omtrent het energielabel in dit artikel. Lees snel verder.

1. Wat houdt een energielabel precies in?

Het energielabel is dus een aanduiding van de mate van energiezuinigheid van je woning of pand. Het energielabel van een woning of pand wordt net zoals bij een energielabel voor elektronische apparatuur weergegeven in diverse klassen die de mate van zuinigheid aangeven: de klassen A tot en met G. Met het energielabel wordt getracht consumenten meer bewust te maken van de energiezuinigheid van hun huis. Des te meer energiebesparende maatregelen er in de woning of het pand zijn getroffen des te hoger het energielabel zal zijn.

Huis met Tesla batterijBron: tesla powerwall

2. Wat zijn de kenmerken voor een energielabel

Er wordt op diverse woningkenmerken gelet bij het vaststellen van de klasse voor het energielabel. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar vloer-, dak- en gevelisolatie maar ook naar eventuele aanwezigheid van bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler. Daarnaast wordt er ook gekeken naar aanwezigheid van een goed ventilatiesysteem, het type woning en het bouwjaar ervan.

Energielabel A

3.Voorlopig en definitief energielabel, wat is het verschil?

Elke woning heeft een voorlopig energielabel ontvangen en is gebaseerd op Kadastergegevens zoals onder andere de grootte van de woning, wat voor type woning het is en wat het bouwjaar ervan is. Er wordt daarnaast ook gekeken naar huizen die vergelijkbaar zijn. Een voorlopig energielabel wordt omgezet in een definitief label op het moment dat een woning in de verkoop gaat.

Energiezuinig huis

De verkoper van de woning zal dan een definitief energielabel moeten aanvragen. Het is voor potentiële kopers namelijk erg interessant om te zien wat voor een energielabel een woning heeft zodat ze eenvoudig kunnen inschatten hoe energiezuinig en comfortabel de woning is.

4. Is een woning met een hoger energielabel altijd beter?

Ja een hoger energielabel is altijd beter. Dit betekent namelijk dat er veel energiebesparende maatregelen in de woning zijn getroffen waardoor je op korte en zeker op lange termijn financieel beter uit zult zijn. Ook is een woning met een hoog energielabel vaak meer comfortabel. Wil je graag meer informatie omtrent energielabels of wil je je woning graag groener maken door energiebesparende werken te laten uitvoeren? Schakel hiervoor dan bijvoorbeeld eens een isolatiespecialist in uit je buurt.

Huis met zonnepanelen

Vergelijk meerdere vakmannen uit je buurt en kies zo voor een professional die je tegen de beste prijs kan helpen!

Weet jij wat voor energielabel jouw woning of pand heeft?


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!