Domotica verhoogd de veiligheid in huis

Mike avatar

Mike op 04-05-2016

Domotica is er niet alleen om ons leven gemakkelijker te maken; domotica is ook erg interessant om de veiligheid in en om de woning te vergroten. Hoe dit precies werkt en wat er allemaal mogelijk is ontdek je in onderstaand artikel. Lees snel verder!

veiligheid domotica

Domotica en veiligheid

De techniek staat niet stil en op het gebied van domotica krijgen we de ene uitvinding na de andere uitvinding om ons oren. Vaak is domotica gericht op het verhogen van het wooncomfort, maar in sommige gevallen ook op veiligheid. De belangrijkste slimme apparaten die de veiligheid verhogen in de woning hebben betrekking tot:

  • Raam en deursloten
  • Sleutelsystemen
  • Rook- en brandalarm
  • Koolmonoxidemelder
  • Inbraakalarm

Raam en deursloten

Ramen en deuren kunnen extra beveiligd worden door sluitingen met een slot aan te brengen. Het slot kan geopend worden met de ouderwetse sleutel, maar ook middels een code.

Sleutelsystemen

Als je niet in staat bent om de deur te openen of je bent zelf je sleutel vergeten kan een domoticasysteem de 'sleutel onder de bloempot' vervangen.

Rook- en brandalarm

De rookmelder die luid begint te schreeuwen in het geval van sterke rookontwikkeling kennen we wel. Er zijn ook varianten verkrijgbaar die middels een lichtsignaal werken. Tegenwoordig is het dankzij domotica ook mogelijk om een melding te krijgen op de smartphone of tablet in geval van een (dreigende) brand.

Koolmonoxide melder

In aanvulling op de rook- en brandmelder is er ook nog de koolmoxidemelder. De werking is feitelijk hetzelfde; je wordt gewaarschuwd bij koolmonoxide vorming. Dit is erg handig, want koolmonoxide hoor, ruik, voel, proef en zie je niet.

Inbraakalarm

Bij een inbraakalarm gaat een sirene af en kan er een melding gemaakt worden bij de politie of een beveiligingsbedrijf. Middels sensoren bij ramen en deuren wordt snel opgemerkt wanneer een indringer ongewenst de woning probeert te betreden.

Extra tips

Wacht niet te lang met het beveiligen van je woning. Vaak onderneemt men pas actie wanneer het kwaad al is geschied. Waar men echter niet vaak stil bij staat is de emotionele schade die je oploopt bij een inbraak. Het verlies van waardevolle bezittingen is vervelend, maar de emotionele gevolgen kunnen uiteindelijk meer impact hebben dan het verlies van je tv, computer of sieraden. Voorkomen is beter dan genezen. Zeker als het om inbraak in je woning gaat.

Overweeg een specialist!

Een laatste tip als je domotica als beveiligingssysteem overweegt; installatie van alarmsystemen gebeurt vrijwel altijd door een specialist. Je kunt vrij gemakkelijk besparen op de installatiekosten door meerdere specialisten met elkaar te vergelijken voordat je een definitieve keuze maakt. Door offertes op te vragen bij verschillende vaklui verzeker je jezelf van de laagste installatieprijs. In veel gevallen bespaar je door zo'n vergelijking behoorlijk en soms kan de besparing oplopen tot wel 40% of meer. Altijd doen dus als je een alarmsysteem laat installeren door een vakman!


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!