Dakkapel laten isoleren? Goed plan!

Mike avatar

Mike op 25-03-2016

Nieuwe dakkapellen worden tegenwoordig standaard geïsoleerd, maar als je over een oudere dakkapel beschikt is het slim om deze na te isoleren. Ontdek in dit artikel alles wat je zou moeten weten over het isoleren van de dakkapel.

dakkapel laten isoleren

Dakkapel isoleren

Het isoleren van de dakkapel gebeurt doorgaans vanwege twee hoofdredenen:

  • Verhogen van het wooncomfort binnen de woning
  • Besparen op de energienota

Verhogen van het wooncomfort

Het isoleren van de dakkapel zorgt voor een verhoogd wooncomfort. Geen last meer van tocht en kou op de verdieping van de dakkapel en dit voel je ook in de rest van het huis. Isolatie zorgt niet alleen voor een behaaglijk gevoel in de winter, maar verkoelt 's zomers ook nog eens. Je hebt er dan ook het gehele jaar door profijt van.

Isolatie van de dakkapel werkt ook akoestisch. Je zult minder last hebben van geluiden van buiten zoals het verkeer, maar ook van een hevige regenbui merk je minder wanneer de dakkapel is geïsoleerd.

Besparen op de energiefactuur

In een goed geïsoleerde woning hoef je minder te stoken om de temperatuur naar wens te krijgen. Warmte blijft goed binnen, kou blijft goed buiten. Dit zul je op jaarbasis flink merken op de eindafrekening voor de energie. Vooral een goed geïsoleerde dakkapel is daarbij erg belangrijk. Warmte stijgt namelijk altijd op en via een dakkapel die niet geïsoleerd is zal dan ook veel warmte verloren gaan.

Huishoudens die voor dakkapelisolatie kiezen besparen jaarlijks tot wel € 650,- op de energierekening.

Soorten dakkapellen

Welke isolatie past bij welke dakkapel is afhankelijk van de gebruikte materialen.

Zo wordt bij een houten dakkapel onderscheid gemaakt tussen koude- en warme isolatie. In het geval van warme isolatie wordt isolatiemateriaal (meestal steenwol) tussen de houten balken in het frame geplaatst. Daarnaast wordt aan de buitenzijde van de dakkapel een dampdoorlatende folie geplaatst en aan de binnenzijde een dampdichte folie zodat warmte en kou optimaal vastgehouden, dan wel tegengehouden wordt.

Bij koude isolatie wordt gebruik gemaakt van PUR- of PIR platen die bovenop het houten frame van de dakkapel worden geplaatst. Vooral met koude isolatie kan de isolatiewaarde van de dakkapel aanzienlijk worden verhoogd.

Dakkapellen van kunststof zijn van zichzelf al vrij goed geïsoleerd. Kunststof is bestand tegen alle weersomstandigheden en houdt geluiden goed tegen. Bij kunststof dakkapellen is onderscheid te maken tussen reguliere kunststof dakkapellen en polyester dakkapellen. De reguliere kunststof dakkapellen hebben een houten constructie als framewerk. De polyester dakkapellen bestaan geheel uit kunststof en zijn daarom nog beter geïsoleerd. Daarnaast zijn polyester dakkapellen vaak uit één geheel gemaakt wat de isolatiewaarde enkel maar ten goede komt.

Besparen op na-isolatie van de dakkapel

Wanneer je de huidige dakkapel wilt na-isoleren is het goed om te weten dat je vrij eenvoudig kunt besparen op de kosten voor na-isolatie van de dakkapel.

Isolatie specialisten hanteren onderling namelijk behoorlijk uiteenlopende tarieven voor hun diensten. Door meerdere vaklui met elkaar te vergelijken krijg je een beter beeld van de gemiddelde kosten om de dakkapel te laten isoleren en kies je uiteindelijk gemakkelijker de voordeligste vakman.

De besparing die je met zo'n vergelijking kunt maken kan in veel gevallen flink oplopen. In sommige gevallen zelfs tot 40% ten opzichte van de isolatiekosten van een andere isolateur.

Vergelijk daarom altijd meerdere offertes als je verzekerd wilt zijn van de beste prijs voor na-isolatie van de dakkapel!


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!